hren
 

S KONFERENCIJE ZA MEDIJE KAŠTELANSKIH SDP-OVACA
- Većina građana je složna, u ovom trenutku imamo znatno veće račune, odnosno neopravdano veću cijenu nego do sada za prikupljanje i odvoz otpada, a usluga je lošija – kazali su u petak kaštelanski SDP-ovci na konferenciji za medije koju su organizirali zbog aktualne teme prikupljanja i odvoza otpada u Kaštelima te poslovanja gradske komunalne tvrtke Zeleno i modro.

- Dok je tvrtka Čistoća u Kaštelima prikupljala i odvozila otpad, prikupljalo se oko 20 tisuća tona otpada godišnje, za što su Kaštelani plaćali Gradu Splitu i Čistoći oko 7,5 milijuna kuna. Za tu cijenu Čistoća je nudila smrdljive zajedničke i pretrpane kontejnere bez odvajanja smeća, u koje se baca baš sve. I imali su jednostavnu računicu, što više smeća u tim kontejnerima zarada im je veća. Nisu plaćali odlaganje na Karepovcu pa im je djelatnost u Kaštelima bila ekstra profit.
Danas imamo stanje da tvrtka Zeleno i modro radi to isto, samo su se računi građanima i poduzetnicima udvostročili, a nekima su i tri puta viši. I dalje se otpad skuplja u 600 zajedničkih kontejnera, umjesto u odvojenim spremnicima, što ih zakon obvezuje – kazao je u uvodu konferencije tajnik kaštelanskog SDP-a Filip Plećaš.

- Cijena se bazira na fiksnom i varijabilnom dijelu. Fiksni dio, kako stoji na službenim stranicama tvrtke Zeleno i modro, potreban je za ekonomski održivo poslovanje sustava i kvalitetu pružanja usluga.Varijabilni dio treba biti izračunat prema spremnicima i broju pražnjenja te količini proizvedenog otpada. No, Grad Kaštela tu je varijabilnu cijenu izračunao jednostavno rečeno, odokativno!
Građani i poduzetnici Kaštela, umjesto dosadašnjih 7,5 milijuna kuna, uslugu će tako plaćati između 15 i 20 milijuna kuna.
Da imamo uređeno odvojeno prikupljanje otpada, cijena bi možda i imala opravdanje, ali 13 tisuća domaćinstva i dalje baca smeće u 600 kontejnera – bio je kategoričan Plećaš.

SDP-ovci, a uz Plećaša konferenciji su nazočili i potpredsjednik Marin Šalov te članica Gradskog odbora Dženana Vrtlar, ovom su prigodom kazali kako je točno da je cijena deponiranja na Karepovcu porasla sa 200 na 300 kuna po toni, no kako to ne može biti razlog ovolikim razlikama u cijeni.
Pri tome su naveli da će,  nakon izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, cijena deponiranja se popeti i  do tisuću kuna po toni te je nužno da Grad stvori uvjete odvojenog prikupljanja, pri čemu je važno i postojanje sortirnice te kompostane u što je, zbog cijene investicije,  nužno ući s drugim gradovima i općinama u županiji.

- Politika poslovanja tvrtke Zeleno i modro, kao i gradska politika, oslanja se na to da će Fond za zaštitu okoliša ili Županija  platiti sve troškove novog načina gospodarenja otpadom.  Znači 40 tisuća kanti, nabavka pet kamiona, zaposleni i sve ostalo.. . odakle će to Fond sve isfinancirati? Da bi pokrili potrebe svih gradova i općina trebali bi im deseci milijardi kuna, što Fond nikada neće imati. Ali da se ta bajka i ostvari, pitamo se kakvo će biti poslovanje tvrtke Zeleno i modro? Tvrdimo da ćemo za nekoliko godina biti u takvim problemima, teškim 100 milijuna kuna, a usluga će biti jednako loša – nastavili su SDP-ovci s primjedbama na trenutno stanje.

Spomenuli su i najam kamiona koji, s obvezom održavanja, košta i do 1,5 milijuna kuna godišnje te su ustvrdili kako se najam mogao ugovoriti i za nižu cijenu, a koliko će sve koštati mogli su se nabaviti i vlastiti polovni kamioni.

- I u ovom slučaju se razmišlja kako cijena nije bitna jer će Fond sve to platiti retroaktivno. Možemo samo zaključiti da se politika gospodarenja otpadom u Kaštelima temelji na Ministarstvu, ministru i Fondu za zaštitu okoliša – tvrde SDP-ovci.

- Iako će neki zaključiti da smo mi protiv rada tvrtke Zeleno i modro, naprotiv, zalažemo se za postojanje gradske tvrtke. Isto tako nismo bili za to da ovu djelatnost i dalje obavlja tvrtka Čistoća. No tvrdimo da je početak operativnog rada Zeleno i modro bio isforsiran i ishitren, na što smo često upozoravali na Gradskom vijeću – kazao je Marin Šalov.

Kritizirali su SDP-ovci i činjenicu da u ovom trenutku otpad u Kaštelima, uz tvrtku Zeleno i modro, prikupljaju i Vlastiti pogon te Čistoća pa su se upitali tko će sve to platiti te naveli kako je Grad imao cijeli niz mogućnosti da sve „postavi na drugačije noge“, no očito, tvrde SDP-ovci, jedino se na ovakav način može provesti uhljebljivanje.

Kritike su upućene i na cijeli gradski Plan gospodarenja otpadom te su istakli nužnost donošenja novog, učinkovitog Plana. Pri tome su naglasili kako je u godinama ranije Čistoća uspjela naplaćivati uslugu prikupljanja i odvoza otpada tek od trećine građana pa se njeno poslovanje oslanjalo na naplatu odvoza poduzetnicima.

- Voljeli bi vidjeti kako će taj problem riješiti u tvrtki Zeleno i modro – upitali su se.

- Dok god Grad ne omogući građanima odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, mi u SDP-u tražimo da se cijena smanji.  Ako se u dogledno vrijeme ne omogući odvojeno prikupljanje te u skladu s tim formira manja cijena, mi u SDP-u poduzet ćemo zakonske korake, a pozvat ćemo i građane da postupe u skladu za zakonskim mogućnostima – zaključili su SDP-ovci.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij