hren
 

8. DANI BACHA U DVORCU VITTURI
Kaštelanska publika ove će srijede, 20. ožujka  u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću imati priliku uživati u glazbenim klasicima u izvedbi komornog orkestra „Splitski virtuozi“ i solista na violončelu Felicitas i Pauline Stephan iz Njemačke, kojim će svečano biti otvoreni 8. Dani Bacha.

Pod dirigentskom palicom Wladimira Kossjanenka, na koncertu, čiji je početak najavljen u 19.30 sati, a koji je nastavak uspješne suradnje splitskog gudačkog orkestra i njemačkih violončelistica, posjetitelji će imati priliku čuti neka od djela Mozarta, Händela, Vivaldia i Bacha.

Premda  je ovo prvi nastup Felicitas i Pauline Stephan u Hrvatskoj, njihova suradnja datira iz studenog prošle godine, kada su održali tri zajednička koncerta na Međunarodnom festivalu „Celloherbst am Hellweg“ u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji, a koji su bili popraćeni oduševljenjem publike i sjajnim recenzijama.

Felicitas Stephanje već u dobi od sedam godina bila učenica legendarnog violončelista Hansa Adomeita, a  umjetnička je ravnateljica spomenutog festivala te više od 20 godina nastupa u Europi sa komornim koncertima u duo i trio ansamblima i kao solistica raznih komornih orkestara, među ostalim u Teatro Verdi u Pisi, kući Roberta Schumanna u Zwickau, na glazbenim festivalima u Lago di Garda, Havellandu, Schönbergu i brojnim drugima.

Pauline Stephanstudira na Muzičkoj akademiji u Münsteru u klasi prof. Matiasa de Oliveira Pinto, a nastupa u „Duo Giussani“ sa gitaristom Julianom Richterom, a ujedno je i članica  „Dvanaest violončelista Hellwega“.

„Splitski virtuozi“ nastali su prije sedam godina na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Glazbene mladeži i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu udruživanjem istaknutih profesionalnih splitskih glazbenika pod umjetničkim vodstvom violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka. Za profesionalnu razinu ansambla odgovorni su aktivni glazbenici s dugogodišnjim iskustvom na koncertnim pozornicama diljem svijeta, a ujedno i profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Posebna pažnja članova utemeljitelja „Splitskih virtuoza“ usmjerena je prema odgoju glazbenika mlađe generacije kroz aktivno sudjelovanje u pripremi koncertnih programa ansambla kao i organiziranje seminara i radionica, a značajnu ulogu u ostvarenju ovog cilja igra povezanost članova ansambla s međunarodnim glazbenim univerzitetima i institucijama.


KOMENTARI: