hren

RAZLIKA IZMEĐU DRŽAVNOG I PRIVATNOG ZEMLJIŠTA
S prvim sunčanim danima ožujka na padinama Kozjaka svakodnevno se mogu uočiti osobe svih generacija, koje traže i beru šparoge, uglavniom za vlastitu upotrebu i u neznatnim količinama. No, što zakonski propisi o tome govore, budući da je posljednjih godina usvojeno, ali i izmjenjeno nekoliko podzakonskih akata.

Svi koji se upute u branje šparoga, moraju znati kako postoji razlika između berbe na privatnim ili državnim zemljištima. Ponašanje na privatnim zemljištima određuje vlasnik, a za berbu šparoga na državnim zemljištima, odnosno državnim šumama to je uređeno Pravilnikom o korištenju nedrvnih proizvoda. I prema tom Pravilniku, svi koji odluče ubrati šparogu na zemljištu u nadležnosti Hrvatskih šuma, za to trebaju imati godišnju dozvolu, koju trebaju zatražiti u najbližim podružnicama Hrvatskih šuma i izdaje se bez naknade, a njome se uređuju i dozvoljene količine šparoga za upotrebu. 

- Dozvola za branje šparoga je besplatna i traje cijelu kalendarsku godinu, za razliku od prije kada su dozvole imale trajanje od dnevnih do godišnjih te su koštale od 10 do 200 kuna, ovisno o vrsti i trajanju.
Prema Zakonu o šumama, Hrvatske šume moraju voditi računa o korištenju svih šumskih proizvoda, pa tako i nedrvnih. Građani sad imaju dodatnu pogodnost brati šparoge za osobne potrebe bez naknade, a jedino što trebaju je ishoditi dozvolu od Hrvatskih šuma.
Navedeno se odnosi samo na branje šparoga u državnim šumama, a za privatne šume nismo nadležni mi, nego njihovi vlasnici i njihova je odluka hoće li dopuštati branje i sakupljanje plodova na svom posjedu – kratko su nam o ovoj temi odgovorili iz direkcije Hrvatskih šuma.

I zato oprez, jer uvijek postoji mogućnost da gorak okus u ustima ne ostane samo nakon konzumacije šparoga, već i nakon susreta sa službenim osobama.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij