hren
 

HAMAG – BICRO U KAŠTELIMA
Muzejski prostor Nadbiskupskog kaštela u Kaštel Sućurcu ovog je utorka ugostio sudionike informativne radionice o mogućnostima dodjele bespovratnih sredstava i financijskih instrumenata Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj, koju je organizirala Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO.

Radionica je organizirana kako bi se informiralo poduzetnike o sredstvima koja im stoje na raspolaganju pa su iz Agencije s poduzetnicima podijelili prikupljeno iskustvo u vrednovanju i provedbi projekata iz EU fondova kako bi im se olakšao proces prijave i provedbe projekata.
Poduzetnici su  tako imali priliku čuti koje su najčešće pogreške prilikom izrade projektnih prijava te se upoznati s pojedinim fazama tijekom provedbe projekta nakon potpisa ugovora. O razvoju mreže poduzetničkih potpornih institucija na radionici je govorila Magdalena Dovečer, voditeljica Službe za podršku korisnicima, dok je Kristina Ljubičić upoznala sudionike s temom „Kako pripremiti projektnu prijavu“, Kako provesti projekt govorila je Irma Mogić voditeljica Odjela za procese provedbe projekata, a temu „Mogućnosti financiranja kroz Financijske instrumente“ predstavila je Ines Ličina.

- Do sada je HAMAG-BICRO potaknuo investicije u vrijednosti od 9,3 milijarde kuna, od čega se na Splitsko-dalmatinsku županiju odnosi 1,1 milijardu kuna. Osim bespovratnih sredstava, ESIF financijskih instrumenata, poduzetnicima su na raspolaganju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj Mikro i Mali zajmovi, a nakon potpisivanja ugovora s 15 financijskih institucija, i pojedinačna jamstva. HAMAG-BICRO je svakodnevno na terenu s ciljem predstavljanja mogućnosti financiranja mikro, malog i srednjeg poduzetništva  – kazao je ovog dana zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Mario Turalija, koji je nazočio radionici.

U sklopu prezentacije mogućnosti financiranja putem financijskih instrumenata Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj, naglašeno je da je  prošle godine potpisan Sporazum o financiranju između Ministarstva poljoprivrede, HAMAG-BICRO-a te Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, o provedbi  novih financijskih instrumenata kojima se omogućava jednostavnije, brže i lakše kreditiranje ulaganja u poljoprivredu, preradu i šumarstvo.

- Nakon uspješno plasiranih Mikro i Malih zajmova sa 0,5 posto kamate, a za sektor mljekarstva i najnižom kamatom ikad od 0,1 posto, u prvih nekoliko mjeseci primjene rezultirali su sa 100 odobrenih zajmova u vrijednosti od 30 milijuna kuna. Nakon potpisivanja ugovora s 15 odabranih financijskih institucija na raspolaganju su i pojedinačna jamstva do gotovo 10 milijuna kuna po projektu i stopom jamstva od 80 posto za mljekarski sektor i mlade poljoprivrednike – jedan je od navedenih primjera.

Sudionike radionice u Kaštel Sućurcu došao je pozdraviti kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, koji je naveo kako Kaštela imaju veliki poduzetnički potencijal, posebno u turističkom sektoru te naveo nekoliko primjera kojima Grad subvencionira projekte poduzetnika i poljoprivrednika.

Foto: PGK


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij