hren

PREDSTAVLJANJE U GRADSKOJ UPRAVI
Nakon što je osnovan prije nekoliko mjeseci, ovog ponedjeljka klaster održivog razvoja Zora predstavljen je u Gradskoj upravi Kaštela, pri čemu je predsjednik klastera, Srećko Radnić,  gradonačelniku Denisu Ivanoviću istaknuto razloge osnivanja klastera i njegove ciljeve kao i plan aktivnosti koje će se provoditi.

- Klaster Zora osnovan je prema najboljim primjerima u svijetu, a okuplja dionike iz javnog, civilnog i privatnog sekora iz područja lokalne hrane, turizma i kreativnih industrija.  Klaster će, između ostalog, sudjelovati u organizaciji Kreativnog proljeća te osmisliti projekt Kaštelanska kuća, koji se odnosi na postojanje mjesta gdje će se zajedno naći i biti ponuđeni različiti proizvodi  te krenuti u njegovu realizaciju. Želimo uraditi nešto konkretno na zaštiti kaštelanskog vinogorja, davat ćemo podršku daljnjem razvoju ulice Kaštelanskog crljenka, tražit ćemo prostore za dionike Kreativnog proljeća, osnovati konzorcij kao pripomoć svima koji bi željeli biti dio priče, ali nisu u klasteru i još toga – kazao je u uvodu Srećko Radnić, naglasivši kako je ovo prvi klaster ovakve vrste u okruženju te kako su za sada locirani u Kaštelima no cilj im je širiti se na područje cijele Splitsko-dalmatinske županije.

- Prepoznali smo potrebe i mogućnosti u jačanju gospodarstva te jačanju prepoznatljivosti Kaštela. Zora ima cilj promijeniti Kaštela na bolje – kazao je Radnić te ustvrdio kako im je u određenim aktivnostima potrebna i pomoć Grada.

- Prema udrugama i pojedincima  okupljenim u ovom klasteru, vjerujem da će klaster imati značajnih uspjeha i rezultata – kazao je gradonačelnik Denis Ivanović, ali i uzvratio kako Grad u pojedinim segmentima očekuje pomoć i u suprotnom smjeru, odnosno pomoć klastera.

Inače dionici klastera su srednja škola Braća Radić, udruga Mastrinka, turistička agencija Eridan, KUD Ante Zaninović, Tvrtka Fikro s Portalom grada Kaštela, Udruga malih brodograditelja te udruga Sveti Jeronim.
U razgovoru gradonačelnika Ivanovića i njegove zamjenice Jadranke Matok Bosančić s dionicima klastera otvorene su i teme natječaja na kojima će Zora sudjelovati, potrebe razvoja kreativnosti i poduzetništva kod mladih, potrebe stvaranja novih vrijednosti i drugih tema.
Posebno je naglašena tema projekta radnog naziva „Sedam klapa na sedam trgova“ u koji će se organizacijski uključiti i Grad Kaštela, a projekt bi donio novi trenutak u kaštelanskim kreativnim industrijama.

Foto: Filko Garbin

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij