hren

500 KM S JEDNIM PUNJENJEM BATERIJE
Objavljene su prve fotografije električnog prototipa Piëch Mark Zero. Sportski je to dvosjed, koji je izgradila švicarska tvrtka, a  lansiran je na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi. Suvlasnik kompanije porijeklom je Kaštelanin, Rea Stark Rajčić.

Anton Piëch u korijenima ima „benzin u krvi“: on je sin Ferdinanda Piëcha, bivšeg predsjednika uprave Volkswagena i praunuk Ferdinanda Porschea, osnivača Porschea. Ali, za razliku od svojih predaka, on okreće leđa fosilnim gorivima i uglavnom se usredotočuje na održivu mobilnost.

Piëch Automotiveexternal link, tvrtku koja  ima urede u Zürichu i Münchenu, osnovali su 2016. godine Anton Piëch i Rea Stark Rajčić i imaju dvadesetak zaposlenika. Rade s poznatim vanjskim partnerima, a ukupno je oko 200 ljudi je uključeno u projekt.

Tvrtka je sada predstavila svoj prvi model, električni sportski automobil, na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, koji traje od 7. do 17. ožujka u dvorani Palexpo u blizini zračne luke u Ženevi.

Mark Zero može prevaliti 500 kilometara na jednu napunjenu bateriju, a prema izvješćima, teži manje od 1800 kilograma.

Koncept švicarskog sportskog automobila nije ograničen samo na automobil na električni pogon. Ovi proizvođači automobila gaje velike nade da će automobil ponuditi platformu za sve vrste vozila, a magazin sajma navodi kako će ova platforma biti ponuđena vanjskim developerima i proizvođačima automobila.

Trenutno ne razmišljaju o robot vozilima bez vozača, izjavio je Stark Rajčić za njemački auto magazin, ali tu će ideju zadržati za neke kasnije modele.

Izvor: swissinfo.ch


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij