hren
 

GRAD TREBA ZABLISTATI
Obilježavanje Dana grada, prilika je i za rezimirati dio onog što se u gradu uradilo u proteklom razdoblju te što se uskoro planira napraviti  na poboljšanju kvalitete života građana pa smo tim povodom razgovarali s kaštelanskim gradonačelnikom Denisom Ivanovićem, iskoristivši njegovu rijetku stanku u pripremama za proslavu i drugim svakodnevnim obvezama.

Statistički pokazatelji koji govore da su Kaštela sve mlađi grad, dobar su uvod u ovaj razgovor. Kako komentirate tu činjenicu, odnosno, gdje vi vidite razloge da nam je grad sve mlađi?
Tako je, prema statistističkim podacima iz Državnog zavoda za statistiku nalazimo se na visokom drugom mjestu po prirastu stanovništva, na što smo ponosni. Razloga je više, ali i mi smo tome pridonijeli s određenim demografskim mjerama koje smo uveli u zadnju godinu dana. Između ostalog radi se o povećanju naknada za novorođenčad, uveli smo naknade do treće godine života djeteta, uredili smo više dječjih igrališta... Iskreno vjerujem da će se taj trend i nastaviti.

S ovom temom usko je povezana i problematika dovoljno mjesta u dječjim vrtićima. Bilo je određenih najava o proširenju pojedinih objekata. U kojoj je to fazi?
Na području grada vrtiće pohađa oko 1500 djece, nešto više od 600 djece pohađa privatne vrtiće dok su ostali u gradskim vrtićima. Manji dio djece ostao je neupisan i prvo što je u planu je proširenje dječjeg vrtića u Lukšiću. Posljednjih dana prikupljamo podatke gdje su najveće potrebe za dodatnim mjestima, a ti podaci govore da se radi o Kambelovcu i Gomilici. Poširenje vrtića u Kambelovcu već je bilo planirano, no ta će priča morati pričekati još neko vrijeme zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. U međuvremenu, među mojim suradnicima, stvorile su se i neke nove ideje o izgradnji vrtića, budući da Grad posjeduje određena odgovarajuća zemljišta u Kambelovcu i Gomilici, ali o tome ćemo morati dobro razmisliti i naknadno donijeti odluku.

Uz demografske mjere, dječje vrtiće i slično, za zadržati mlade obitelji u Kaštelima pa i privući nove, važnu ulogu ima i mogućnost zapošljavanja upravo u Kaštelima. Poduzimali se nešto po tom pitanju?
Mladima se svakako nastoji osigurati zapošljavanje i mogućnost da od svog rada zarađuju. Među onim što poduzimamo, u ovom trenutku bi naglasio odluku Gradskog vijeća krajem prošle godine o donošenju mjere za pomoć obrtnicima i poduzetnicima, posebno onima koji tek pokreću posao, za što smo za sada izdvojili 500 tisuća kuna. U skladu s tom odlukom, privodi se kraju izrada Pravilnika i uskoro očekujemo dodjelu prvih poticaja.

Uvjeti života u svakodnevici, posebno pri tome mislim na uređenu infrastrukturu, usko su povezani s izborom mladih da u Kaštelima grade svoj život. Vidljiv je pomak u odnosu na nekoliko godina ranije, ali je li dovoljno?
U ovom trenutku radi se na značajnijem broju projekata,a između ostalog, unatoč određenim problemima u proteklom razdoblju, nastavilo se raditi na vodoopskrbi i kanalizaciji, koji su osnovni segmenti za život na nekom području. U tijeku je prethodno savjetovanje za kompletnu kanalizaciju od ceste D8 do obale, a uskoro započinje prethodno savjetovanje za vodoopskrbu i kanalizaciju od sućuračke kave do Kambelovca, nakon čega će se raspisati natječaji za radove i vjerujem da će se u nekoliko narednim mjeseci krenuti i s tim radovima. Dio radova na vodoopskrbi i kanalizaciji već je započet poviše ceste D8 u Gomilici. Krenuli smo s rekonstrukcijom dijela Tuđmanove ceste u Sućurcu, uredio se derutni dio obale u Kambelovcu, uređuje se plaža Glavice u Lukšiću, što bi trebalo biti gotovo do početka sezone, ovih dana ćemo raspisati natječaj za projekt koji dugo čekamo luku u Starom, napravljen je idejni projekt za uređenje rive u Novom, započinjemo s izradom dokumentacije za uređenje područja od Sokolane do Gojače u Sućurcu, uredili smo nekoliko ulica... evo, to je dio projekata na kojima se u ovom trenutku radi ili započinje s realizacijom.

Kroz prizmu statistike, Kaštela su u posljednjim godinama stalno negdje pri vrhu u različitim segmentima, no postoji jedan segment u kojem smo na samom dnu. Naime, Kaštela su, uzevši u obzir proračun po glavi stanovnika, jedan od dva najsiromašnija grada na obali? Kako je u tom pogledu moguće ostvariti projekte koje ste nabrojili?
Gradski proračun se u zadnju godinu dana značajno „popravio“. Moram priznati, prvenstveno zbog izmjena Zakona o porezima i decentralizaciji, zbog čega nam u gradsku blagajnu stiže više sredstava. Tako smo prošle godine imali za 30 milijuna veći proračun, dok će se za ovu godinu u proračun sliti 50 milijuna više. Tu su i sredstva za prijavljene projekte kroz fondove, imamo i sufinanciranje pojedinih projekata, sve u svemu možemo realizirati planirano.

Ovo je druga godina Vašeg mandata i u tom razdoblju sigurno ima projekata i odluka na koje ste ponosni, no postoji li nešto što bi promijenili da možete, odnosno što bi željeli da je drugačije?
Ono što često muči građane, a muči i gradsku vlast je ta naša birokracija. Na žalost, ona je postavljena tako kako jest , ona oduzima dosta vremena i zbog te birokracije za započeti neki projekt često izgubite i dvije godine. Radi se o jednom kompliciranom sustavu , zbog čega mi, sa lokalne razine, apeliramo prema državnoj vlasti o potrebi promjena i potrebi da sve postane jednostavnije. Samo oni koji nešto rade i ulažu znaju koliko je tu potrebno papirologije, živaca i vremena i to treba mijenjati, kako zbog građana tako i zbog lokalnih uprava jer je često nužno da se u što kraćem roku započne s realizacijom projekata.

Ovih ste dana zauzeti brojnim poslovnim i protokolarnim obvezama pa za sada razgovor završavamo. Želite li možda građanima Kaštela poslati poruku povodom Dana grada?
Drage moje sugrađanke i dragi sugrađani, želim vam od srca čestitati Dan našega grada. Sa svoje strane obećavam da ćemo i dalje kao do sada raditi za dobrobit građana i dobrobit grada, pa čak i više, kako bi naš grad zadržao predznak mladog grada i zablistao u punom sjaju, kako i dolikuje gradu s više od 40 tisuća stanovnika i bogatom povijesnom i kulturnom baštinom.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij