hren

CONCERTINO ZA KLARINET I ORKESTAR
Ante Grgin rođen je 1945. godine u Kaštel Novom. Kako sam kaže, da nije bilo profesorice solfeđa, Kaštelanke Zorke Perišić, kao i strpljivosti profesorice klavira u GŠ “Josip Hatze” u Splitu, Nade Peričić najvjerojatnije danas ne bih bio glazbenik.

Studij klarineta završio na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Niz godina bio je prvi klarinetista Beogradske filharmonije, a 1995. je postao profesor klarineta na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Kao solista nastupao je u mnogim gradovima nekadašnje Jugoslavije, u Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Švicarskoj, Češkoj Republici, Rusiji, Bjelorusiji, Kini. Osvojio je brojna priznanja na natjecanjima u Ženevi, Minhenu, Pragu i često je bio član žirija na  mnogim nacionalnim i internacionalnim natjecanjima. Među brojnim nacionalnim nagradama posebno se izdvaja Nagrada za životno djelo Udruženja muzičkih umjetnika Srbije. Njegov kompozitorski opus u kome se prepliću elementi džeza, evergrina i klasike, obogatio je literaturu za puhačke instrumente.

Concertino za klarinet rano je djelo Ante Grgina nastalo još za njegovih studentskih dana, entuzijastično nadahnuto glazbom velikog jazz klarinetista, Artiea Shawa. Prva verzija za klarinet i jazz orkestar nastala je 1966. godine, da bi naknadno skladbu orkestrirao za simfonijski orkestar. Kombinacija jazza i popularne glazbe s klasičnim glazbenim nasljeđem u glazbi Ante Grgina pokazuje srodnost s glazbom nekih od najvećih skladatelja američkog kontinenta, poput Gershwina ili Bernsteina, ali važni su i utjecaji ranijih majstora, poput Mozarta ili Rossinija.

Ante Grgin danas je u mirovini i vrijeme najčešće provodi u Kaštel Novom družeći se s prijateljima te radeći na obnovi svoje stare obiteljske kuće u centru Novog.

Svoj glasoviti Concertino za klavir i orkestar Grgin će izvesti 4. ožujka u HNK Split na Trećem simfonijskom koncertu HNK Split. Na koncertu će se uz Grginovo djelo izvesti i ARP koncert za saksofon i orkestar u praizvedbi Gorana Tudora te Šesta simfonija u F-duru Ludwiga van Beethovena.
Početak koncerta je u 20 sati.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij