hren
 

OSIGURANA SREDSTVA ZA LUKU U BRIŽINAMA
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u utorak je boravio u radnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji, pri čemu je održao sastanak sa županom Blaženkom Bobanom i županijskim dužnosnicima na temu mjera ruralnog razvoja, navodnjavanja i ribarstva, te posjetio pojedina poljoprivredna gospodarstva u Kaštelima i Klisu.

U razgovoru između Tolušića i Bobana te njihovih suradnika moglo se čuti kako je u okviru Programa ruralnog razvoja do sada u ovoj županiji ugovoreno preko 374 milijuna kuna, do sada je isplaćeno 172 milijuna, a najveći interes iskazan je u mjeri za male poljoprivrednike.

Osim malih poljoprivrednika, država naglasak stavlja i na mlade poljoprivrednike koji zadovoljavaju kriterije.

- Za mlade poljoprivrednike imamo niz mjera, od potpunog do djelomičnog financiranja projekata, u vrijednostima od nekoliko tisuća do milijun eura. Mladi su nam prioritet u dodjeli državnog zemljišta, Moram napomenuti da u mjeri za mlade poljoprivrednike i u mjeri za male poljoprivrednike imamo nekoliko desetaka mladih koji su se, zbog dobivenih potpora, vratili iz Njemačke i Irske, zaključivši da u Hrvatskoj ima potencijala i da se od svog rada, uz uloženi trud, može dobro živjeti – kazao je o ovoj temi ministar Tolušić.

Jedna od tema sastanka bili su i projekti uređenja ili izgradnje pojedinih ribarskih luka, među ostalim i projekt luke Brižine za čiju je izgradnju osigurano 35 milijuna kuna, a za što su već potpisani i ugovori.

Nakon radnog sastanka Tolušić i Boban posjetili su tvrtku "Stela Mediterrane" obitelji Polić  u Klisu koja se bavi proizvodnjom različitih delikatesa te agro turizmom, dok su u Kaštelima razgledali maslinik  OPG-a Alfirević u Kaštel Sućurcu, kao primjere poduzetništva u poljoprivredi, a koji za razvoj koriste i sredstva iz nekog od fondova EU.

- Drago mi je što je ministar prihvatio moje prijedloge o posjetu ovim obiteljskim gospodarstvima jer su to primjeri uspješnih mladih ljudi, Obitelj Polić su na tvrdoj stini izgradili etno selo s poznatim i priznatim autohtonim proizvodima, a primjer kako povezati poljoprivredu i turizam su i Alfirevići s vlastitom proizvodnjom maslina i maslinovog ulja – kazao je župan Boban.

U masliniku obitelji Alfirević, koji broji oko 1500 stabala maslina, a koje godišnje daju oko 30 tona ploda, ministar je imao priliku kušati vrhunska ulja te s domaćinom Tonćem Alfirevićevim, razgovarati o planovima, problemima i mogućnostima daljnjeg razvoja poljoprivrednog gospodarstva.

Ministar i župan, u društvu kaštelanskog gradonačelnika Denisa Ivanovića i predsjednika Gradskog vijeća Kaštela Ivana Udovičića, nakon posjete obitelji Alfirević posjetili su i nasade smokava te vinove loze braniteljske zadruge Tvrda stina u Sadinama.

- Ovdje imamo primjer jedne prekrasne priče. Hrvatski branitelji, časnici, pokazali su da bez obzira na godine, ako uočiš i iskoristiš priliku, znaš povući novce i fondova, uložiti nešto svojih sredstava i dosta volje i truda, možeš biti vrlo uspješan. Oni su prepoznali priliku i danas ovakvog nasada smokava nema nigdje u Dalmaciji, nego ovdje – ustvrdio je ministar Tolušić nakon što je razgledao iskrčeno zemljište površine nešto veće od 13 ha, na kojem je posađeno oko tri tisuće stabala smokava čiji se prvi urod očekuje ovog ljeta te sedam tisuća trsova vinove loze.

Jučerašnji radni posjet županiji, ministar sa suradnicima završio je u Radošiću, gdje se upoznao sa seoskim turizmom obitelji Škopljanac, dok će srijedu provesti s organizatorima, sudionicima i posjetiteljima GAST-a te u potpisivanju ugovora o financiranju potpora mladim poljoprivrednicima i potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima sa više od 170 poljoprivrednika iz cijele Dalmacije.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul