hren
 

I BURA IM STALA
Ministar zdravstva Milan Kujundžić te premijer Andrej Plenković, jučer su kratko prošetali kroz Kaštel Gomilicu i Kaštel Kambelovac, družili se s građanima te predstavili neke od planova Vlade, kako one propale, tako i one koji se provode bez obzira što netko mislio o tome.

Naravno, premijer i ministar bili su dio maškarane povorke 13. Županijskog i 24. Kambelovskog krnjevala u organizaciji KU Polantana, na kojem su maškarane grupe iz nekoliko županijskih gradova i mjesta, najaktualnija zbivanja u državi i svojim lokalnim zajednicama, predstavili kroz niz točaka.

- Ajmo ljudi, posao nas zove, da gradimo mi mostove nove. Gradili smo u stara vrimena, sada za nas posla više nema. Na zemlji smo uvik čvrsto stali, sad nam grade kosooki mali –  dio je iz točke „Pelješki most“ kojom su se u Kaštelima predstavile maškare iz Primoštena.

Primoštenci su stari prijatelji kambelovskih maškara pa njihov nastup nije izostao ni ove godine, a stari prijatelji, koji svake godine stižu u Kaštela su i mačkare Bellamuse iz Prološca. Ove godine, predstavili su se točkom „Bellamusina pravda“, zorno prikazavši kako sudstvo sudi.

Nogice od prajca naziv je skupine iz Trogira i Okruka koji su svima dočarali izreku „svugdi pođi, ali doma dođi“ i nadodali joj „krepat“, Nakon dugogodišnjeg rada u Njemačkoj, bogati eurima, no siromašni zdravljem, Trogirani su kaštelanskoj publici, kao poklon domaćinu, podijelili više tisuća eura.

Iz Trogira su stigli i slikari, svi okupljeni u umjetničkoj udruzi Rašpin jute, a publika je imala prigodu vidjeti i zagrebačkog umirovljenika Tonija, koji je predvodio fitness trening popularnog naziva „Piz.. ti materina“.

Ono što nije uspjelo ministru Krstičeviću, uspjelo je članovima KUD-a Ante Zaninović, nabavili su ratni avion. Njihov avion ima sve predispozije za poletjeti, posebno ako ponovo zapuše orkanska bura. Zaninovićevci su svojoj točki dali ime „Sirotinjo i Bogu si teška“, a zašto tako svjedoče i tekst:

- Naši predstavnici Kralinda i Koristvičević, malo su potplatili ove i one.  Ne brinite, novac nije od poreznih obveznika, to su naši ljudi poslali iz Njemačke, Švedske, Irske...

Najbučnije u ovoj maškaranoj povorci bile su mačkare iz Gale, čija su zvona tresla cijeli put od gomiličke Marine do brca u Kambelovcu, a najdomaćija od svih bila je točka pod nazivom „Bolan“, u kojoj je utvrđeno  „Kambelovac kad spomeneš po čemu ga slave, vidiš brodić, ribu, brce i velike glave“. Naravno, Gomilicom i Kambelovcem prošetale su i  ribice, neke male i slatke, a poneka i oborita.

Omiški gusari i solinski Cirimigini, kojima je u subotu bura otpuhala sve što je trebalo za tradicionalni solinski krnjeval, u Kaštelima su zajedno nastupili, a za ovu prigodu doveli su ministra Kujundžića, kojeg su odlučili nagraditi za sve dobro što je učinio.

U društvu ministra bili su i vrhunski hrvatski kirurzi, rijetki koji imaju dovoljno eura da im se ne da otići u neku skandinavsku zemlju.

Rocky 6, bila je najveća točka krnjevala, kojom će se Kambelovčani predstaviti na karnevalu u Rijeci, a u glavnoj ulozi ovog novog nastavka filma Rocky, ovaj put, umjesto Stallonea, uz podršku brojnih članica Polantane, nastupa premijer Plenković.

Ne smijemo zaboraviti da je cijelu maškaranu povorku ovog dana predvodila službena zastava Polantane, kraljica krnjevala  Zdravka Kapov, kaštelanske mažoretkinje te kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović i predsjednik Polantane Stipe krokar, koji su rutu krnjevala prošli u kambelovskim kočijama.

A na kraju povorke, išao je krnjo. Ove godine za Kambelovčane je to bio glasački listić s pitanjem „Želite li živit u sretnoj Hrvatskoj“ i zaokruženim DA te  famoznim „Listić je nevažeći“

Kako to uvijek i biva, na kraju cijelog događanja  je pročitan i tastamenat krnji, u kojem se spominje i Vladina konoba i grožđe, demonštracjun zbog Mate, pasi, bob, autobusna stanica na Baletnoj, državni referendumi, briga za mlade, Titove slike, Jugovinil, plaža kraj Vitturija i druge teme.

A kad se sve zbrojilo i oduzelo, listić, odnosno krnje, izgorio je u vatri i ognju, a domaćini i njihovi gosti nastavili su sa zabavom do ranih jutarnjih sati.

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij