hren
 

SVI POZDRAVILI ODLUKU O JAVNOM REDU I MIRU
Omogućiti svim zainteresiranim prijevoznicima, da u skladu sa zakonskim propisima i uz odgovarajuće dozvole, obavljaju uslugu taksi prijevoza te time otvoriti konkurentnost na tržištu, bio je jedan od ciljeva izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, koje  su pozdravili mnogi građani, očekujući niže cijene i kvalitetniju taksi uslugu. No, stanje u praksi pokazalo se potpuno drugačije, veći broj taksi prijevoznika stvorio je veće gužve i nered, a cijelu situaciju uporno pokušavaju iskoristiti i prijevoznici koji rade na crno pa smo prošle godine, diljem Hrvatske, imali niz neugodnih situacija i slučajeva vezanih za taksi prijevoz.

Neke od takvih situacija zabilježene su i na području Kaštela, posebno u zračnoj luci, gdje je i najviše posla za taksiste, posebno u turističkoj sezoni.
Svjedočili smo tako „buni“ taksista koji su željeli ukazati na nelojalnu konkurenciju od strane onih koji rade bez odgovarajućih dozvola, stalnim gužvama na parkingu ispred putničke zgrade zračne luke u Resniku, ali i stalnim gužvama na obližnjoj prometnici gdje su taksisti, zbog nedostatka službenog prostora ,  čekali putnike i ugrožavali promet. Svjedočili smo više puta rastezanju i potezanju putnika od strane nelegalnih prijevoznika, njihovo cjenkanje, povišene tonove, svađanje. Nekoliko puta događali su se i izgredi između samih prijevoznika, a sve to ostavljalo je loš prvi dojam o zemlji i prostoru u koje turist dolazi.

Kako bi u ovoj sezoni izbjegli različita nezakonita ponašanja te omogućili policijskim službenicima i komunalnim redarima da vrše nadzor načina obavljanja prijevoza ili jednostavno rečeno, uvedu red, Grad Kaštela donio je Odluku o javnom redu i miru, koja uređuje ponašanja i postupanja među taksistima u zračnoj luci.

- Ovom odlukom utvrđeno je kako nije dozvoljeno parkirati vozila na kolniku koji vodi prema taksi stajalištu, osim vozila žurnih i dostavnih službi, a na samom parkingu nije dozvoljeno parkiranje i zaustavljanje vozila koja ne obavljaju taksi djelatnost, uz napomenu da će taksisti uvijek morati stajati pokraj vozila ili biti u vozilu. U odluci izričito stoji kako naplatu prijevoza putnika ne može ostvariti nitko tko nema odgovarajuću dozvolu, a strogo je zabranjeno i isticanje natpisa, pozivanje putnika ili slične radnje kojima se nudi prijevoz. Nadzor će vršiti službene osobe, kojima su prijevoznici na zahtjev dužni pokazati odgovarajuće dozvole i dokumentaciju, a predviđene kazne za pojedine prekršaje iznose od  tisuću do deset tisuća kuna. Također je predviđena i mogućnost premještanja vozila koja se nalaze parkirana na nedozvoljenom mjestu, što će biti odrađeno na trošak vlasnika vozila – stoji u obrazloženju odluke koja se našla pred kaštelanskim vijećnicima na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Odluka o javnom redu i miru rađena je u suradnji s Policijom te nadležnima u Zračnoj luci, koji njenom primjenom također očekuju značajna poboljšanja u obavljanju taksi prijevoza.

- Otvaranje tržišta pružanja usluga autotaksi prijevoza dovelo je posljedično do povećanja broja dozvola za obavljanje autotaksi prijevoza na području Kaštela. Prema našim informacijama, Grad Kaštela je do sada izdao više od 170 dozvola, što uz 80 dozvola izdanih prije stupanja na snagu novog Zakona čini više od 250 dozvola izdanih za područje grada . Ako se uzme u obzir i da se predmetna usluga na temelju jedne dozvole može obavljati s više vozila, jasno je da je došlo do enormnog povećanja broja autotaksi vozila, a samim time i na našoj zračnoj luci, koja je, sa svojim prometom koji prelazi tri milijuna putnika godišnje, zasigurno vrlo atraktivna lokacija za pružanje ove usluge.
Razumljivo je da je takvo naglo povećanje broja autotaksi prijevoznika i broja autotaksi vozila dovelo do izvjesnih problema koji su prepoznati od strane Zračne luke, kao i od strane Postaje aerodromske policije Resnik i Grada Kaštela, što je dovelo do usvajanja navedene odluke.
Sigurno vam je poznato da su radovi na projektu rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala još u tijeku te da još nisu dovršeni i pušteni u promet svi prometni tokovi na zračnoj luci, što također dovodi do raznih poteškoća. Međutim, i u takvim uvjetima svakodnevno ulažemo napore da se putnicima osigura kvalitetna usluga, ali i da se autotaksi prijevoznicima omogući nesmetan rad - komentar je o odluci, pomoćnika direktora Zračne luke Pere Bilasa.

Donošenje odluke pozdravili su i kaštelanski taksisti, no oni s kojima smo razgovarali, iskazali su određeni pesimizam u pogledu provođenja odluke.

Iako ova odluka neće u potpunosti riješiti probleme u obavljanju taksi prijevoza na aerodromu, posebno što se tiče nedostatnog  parking prostora za taksi vozila dok se radovi na rekonstrukciji i proširenju zračne luke ne završe, donekle će ipak urediti odnose među prijevoznicima. Ako ih posebno i ne uredi, makar će puniti financijske rupe u gradskom i državnom proračunu. Pa ostaje na prijevoznicima da sami izaberu.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij