hren

12. TJEDAN PSIHOLOGIJE U KAŠTELIMA OBILJEŽEN PREDAVANJEM DALME LUKETIN
U sklopu 12. Tjedna psihologije koji traje od 18. do 24. veljače, a obilježavaju ga različita događanja i aktivnosti psihologa diljem Hrvatske, u dječjem vrtiću Maslina u Kaštel Štafiliću psihologinja Dalma Luketin održala je predavanje „Zašto je važan dobar odnos s djetetom, kako ga ostvariti i kako održati“. Među nazočnima su osim odgajateljica većinom bile majke djece vrtićke dobi, kojima je ovo predavanje bilo osobito zanimljivo i poučno.

Dalma Luketin radi za dječji vrtić Kaštela od 1996. godine, a od prošle godine je od pozicije psihologa - mentora postala psiholog - savjetnik.Osim diplome Sveučilišta u Zagrebu, stekla je i certifikat međunarodnog trenera NLP-a i trenera hipnoze i hipnoterapije na Međunarodnom institutu za humanističku neurolingvističku psihologiju i hipnozu u Lancasteru.

Jako puno vremena boravi s djecom prateći njihovo ponašanje, prilagodbu, razvojne sposobnosti, ali i dodatne potrebe odgojitelja te po potrebi  predlaže primjerene oblike rada s djecom. Zalaže se za uključivanje djece koja imaju određene poteškoće u razvoju u redovne skupine,  a osobit doprinos daje i u osmišljavanju programa za darovitu djecu.  Aktivna je u zaštiti dječjih prava i angažirana u promociji i primjeni CAP programa prevencije zlostavljanja. Autorica je i koautorica brojnih stručnih publikacija kao što su: KAKO: Kvalitetnim aktivnostima kreiramo odgoj, 2006.,  Kad je mozgu dosadno (u: Mirisi djetinjstva, 2014.), Informatizacija rada u dječjem vrtiću kao preduvjet življenja u sadašnjosti i odgajanja za budućnost (u Mirisi djetinjstva, 2016.), Roditeljstvo je dvosmjeran odnos, 2015. itd.

- Roditelji često misle da se dobar odnos podrazumijeva, zato je ova tema izuzetno važna, jer je dobar odnos uvjet za bilo što s djecom, ima utjecaj na njihovo dalje usmjeravanje u životu, na njihov odgoj i obrazovanje i to je jedan od razloga zašto sam izabrala upravo ovu temu -  odmah na početku je istaknula Dalma te naglasila kako bi voljela da ovo bude interaktivno predavanje, što je na kraju i postalo.

Predavanje je započela  pričom britanskog antropologa o komunikaciji dupina koji su nakon svakog naučenog trika dobivali ribu kao nagradu. Međutim kada bi se trik više puta ponavljao, nagrada bi izostajala, što znači da bi nagradu dobili samo za svaki novi trik. Možda je to za njih bilo frustrirajuće, ali opet su uspjeli svladati jako puno novih trikova, a onda je antropolog vidio trenera da on ipak ponekad baca ribu bez ikakve zasluge. Jednostavno je želio njegovati dobar odnos. Dalma je zatim povukla paralelu s odnosom prema djeci koji je bio glavna tema današnjeg predavanje.

- Djeci  najviše trebaju sljedeće stvari: ljubav, sigurnost, naklonost, kontrola, zaštita, vođenje i vjera, ali definitivno na prvom mjestu je ljubav. Za njih je ljubav doslovno kao zrak. Dijete treba osjetiti da je voljeno, da je željeno, da nekome znači neizmjerno puno, da je i drugim ljudima stalo do toga što se njemu događa u životu. Djetetu je potrebna sigurnost. Treba znati da je dom sigurno mjesto, da negdje pripada. Zatim naklonost, dijete želi znati da se sviđa svojim roditeljima i svima ostalima baš takav kakav jeste, da je prihvaćen pa čak i onda kad se njegovo ponašanje ne odobrava. Potrebna mu je i kontrola, jer dijete treba znati da postoje granice onoga što mu je dopušteno, a što nije i da mora poštovati te granice. Djetetu je potrebno i vođenje. Treba imati odraslu osobu koja mu svojim primjerom pokazuje kako se nositi s drugima. Međutim, potrebna mu je i neovisnost, pa treba biti podržano u svim naporima i teškoćama odrastanja. Mora imati povjerenja u samoga sebe i svoje sposobnosti. I naravno, djetetu je potrebna zaštita, jer svako dijete treba osjetiti da će ga se čuvati od povređivanja i da će netko biti uz njega kad se god suočava s nepoznatim i teškim situacijama. Bitna je i vjera, svako dijete treba imati skup moralnih kriterija po kojima će živjeti te osnovne usađene vrijednosti kao što su ljubaznost, hrabrost, poštenje i pravda – istaknula je Luketin najbitnije čimbenike u životu svakog djeteta.

Iako djeca i roditelji definitivno nisu jednaki Dalma smatra da mogu biti ravnopravni, jer osjećaji i potrebe obje strane su jednako važni. Zanimljivim citatom „Mostovi se grade dok je nizak vodostaj“ pokušala je upozoriti da treba raditi na odnosu kad je dijete malo, a ne tek u njegovom pubertetu, kad je za to definitivno prekasno.

- Za odnos su najbitniji  razumijevanje, slaganje i uvažavanje te bezuvjetna ljubav i prihvaćanje različitosti. Treba ih prihvatiti  upravo takvima kakvi jesu i ne pokušavati ih promijeniti. Također ne bi trebalo upotrebljavati silu, jer  time bi se postigao samo kratkotrajni uspjeh, a zapravo kontraefekt. Dobar odnos se postiže kvalitetnim vremenom s djetetom, a to znači trebalo bi se ugasiti TV, ne tipkati neprestano na mobitel, nego se posvetiti samo djetetu. Ne treba ga uvijek niti podučavati nečemu, nego se samo potruditi upoznati ga, igrati se s njim. Dva ključna pojma su  praćenje i vođenje – praćenje u svijet djeteta, odlazak na njegovu razinu, treba mu se poručiti ja sam tu s tobom, a nakon što se postigne dobar odnos, tek onda ide vođenje odnosno usmjeravanje djeteta na pravi put. U odnosu s djetetom izuzetno je bitan i neverbalni govor, jer u komunikaciji riječi obuhvaćaju samo 7 % značenja,  tijelo  55 % i  ton 38% - kazala je Dalma i predložila okupljenima da kod kuće pokušaju vježbati tzv. verbalno i neverbalno usklađivanje, što je otvorilo sasvim novu dimenziju predavanja tijekom kojeg su majke međusobno raspravljale argumentirajući svoje stavove.

Predavanje je Luketin zaključila jednim vrlo životnim citatom: „Svoj djeci svijeta jedna je stvar zajednička - zatvaraju uši savjetu, otvaraju oči primjeru“, čime je pokušala objasniti da je za odgoj i dobar odnos s djetetom isto tako bitno biti i dobar primjer.  

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij