hren
 

PROŠLOST KAO UČITELJICA BUDUĆNOSTI
Što donosi dokumentarni film „Maribor najveće stratište Hrvata“ te istoimena knjiga, autora slovenskog publiciste Romana Leljaka, imali su prilike saznati svi oni koji su u petak navečer pristigli u dvorac Vitturi, na predstavljanje filma i knjige, koje je organizirala dragovoljačko – braniteljska udruga Stina pradidova.

Publika je tijekom 55 minuta odgledala film nastao 2017. godine, u kojem autor prikazuje svoja saznanja o jugokomunističkom zločinu nad Hrvatima, koji se dogodio krajem svibnja i početkom lipnja 1945. godine u mjestu Tezno pokraj Maribora. Kako autor navodi u filmu, u Teznom leže posmrtni ostaci  više od 30 tisuća Hrvata pa je to područje najveće stratište Hrvata.
Do povijesnih činjenica  prema kojima su nastali film i knjiga Leljak je došao proučavajući arhivsku građu u vojnom arhivu u Beogradu. A o kolikom se broju žrtava radi vidljivo je i iz podatka da je tijekom radova na obližnjoj auto cesti, u dužini od svega 70 metara, pronađeno čak 1179 žrtava, odnosno, kako je Lejak naveo, 17 žrtava po jednom metru.

Ono što se kroz cijeli film naglašava činjenica je da su se svi europski narodi pobrinuli za svoje žrtve i poginule iz Drugog svjetskog rata, osim Hrvatske i Slovenije pa je tako stratište pokraj Maribora i danas bez ikakvog obilježja, a cijelom području prijeti potpuni „nestanak“ zbog industrijalizacije koja se iz dana u dan širi i razvija.

Nakon projekcije filma Roman Leljak publici je približio tijek nastajanja filma i knjige, kao i razloge te ciljeve, a osvrnuo se i na pojedine kritike kako je  vrijeme da se ovakve teme zaborave te  prošlost ostavimo iza sebe i okrenemo se budućnostti.

- Kad nešto gori možemo mi gasiti vatru, ali dok ne pogasimo svaki komad žeravice do kraja, uvijek postoji mogućnost da vatra ponovo bukne. I povijest je takva, rane koje su ostale otvorene treba zacijeliti, a zacijeliti se može samo istinom. Ako netko misli da samo može zatvoriti vrata i otvoriti neka nova, bez obzira što je ostavljeno iza prvih vrata, nije u pravu. Svi moramo znati da je povijest učiteljica za budućnost - ustvrdio je Leljak.

Foto: Luka Ištuk

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij