hren
 

Lani su u 19% nadzora turistički inspektori utvrdili povrede propisa i to uglavnom iz područja ugostiteljstva.
Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila izmjene dva turistička zakona, o ugostiteljskoj djelatnosti i o pružanju usluga u turizmu, kojima se regulira da poslove turističke inspekcije od početka travnja preuzima Državni inspektorat.

"S obzirom na to da od 1. travnja Državni inspektorat preuzima poslove inspekcijskog nadzora iz nadležnosti turističke inspekcije Ministarstva turizma, te poslove inspekcijskog nadzora neregistriranog obavljanja ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu iz nadležnosti Ministarstva financija i Carinske uprave, kao i poslove sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva, provodimo usklađivanje dva turistička zakona s odredbama Zakona o državnom inspektoratu", objasnio je ministar turizma Gari Cappelli. 

Cvatući biznis
Zakonske promjene mogle bi već ovog ljeta postrožiti inspekcijski nadzor nad sivom ekonomijom u cvatućem biznisu privatnog smještaja, koji je u zadnje dvije godine značajno porastao te premašio 105 tisuća registriranih iznajmljivača. Istodobno, porastom utjecaja online platformi za iznajmljivanje koje ne uvjetuju kategorizaciju objekata, olakšano je poslovanje na crno.  Turistička inspekcija Ministarstva turizma kontrolirala je, naime, samo prijavljene subjekte.

U 2018. turistički inspektori obavili su 9835 inspekcijskih nadzora, od toga 8703 nad poslovanjem ugostitelja, a 1132 nad poslovanjem pružatelja usluga u turizmu. U čak 8005 nadzora nisu utvrdili povrede propisa, što znači da je 81% nadziranih poslovalo u skladu s propisima, dok su u 19 posto turistički inspektori utvrdili povrede propisa i to uglavnom iz područja ugostiteljstva, te 122 povrede propisa iz područja turizma.

Od kad je 2014. godine ukinut Državni inspektorat, za nelegalno pružanje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu, odnosno neregistrirano obavljanje ugostiteljske djelatnosti ili neregistrirano pružanje ugostiteljskih usluga u turizmu, nadležno je Ministarstvo financija, odnosno Carinska uprava. 

Carinski nadzori
Prema zadnjim podacima kojima raspolažemo za 2017. godinu, Carinska uprava je u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza obavila 382 nadzora privatnih iznajmljivača smještajnih kapaciteta. Utvrđeno je 96 nepravilnosti te je izrečeno 212.000 kuna prekršajnih kazni.  "Najveći broj nadzora obavljen je na području nadležnosti Područnog carinskog ureda Split gdje je obavljeno 194 nadzora te je utvrđeno 35 nepravilnosti, kao i na području grada Rijeke gdje je obavljeno 128 nadzora, te je utvrđeno 36 nepravilnosti.

Na područjima Zagreba i Osijeka obavljeno je 60 nadzora te je utvrđeno ukupno 25 nepravilnosti", doznali smo iz Ministarstva financija. Za usporedbu, 2009. godine zbog nelegalnog pružanja usluga smještaja turistima Državni inspektorat je zapečatio čak 1005 smještajnih jedinica s ukupno 3825 ležaja. U pojačanim akcijama u priobalju tijekom turističke sezone te su godine inspektori obavili ukupno 23.100 inspekcijskih nadzora, a po raznim je osnovama u državni proračun uplaćeno gotovo 10,7 milijuna kuna kazni.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij