hren

O PERSPEKTIVAMA RAZVOJA ODRŽIVOG TURIZMA
U sklopu izrade Plana upravljanja obalnim područjem Grada Kaštela, koji za javnu ustanovu Rera  izrađuje Fakultet Građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, a  u okviru pilot aktivnosti Interreg Mediterranean projekta Co-Evolve. ovog je petka u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću održana treća radionica pod nazivom „Perspektive razvoja održivog turizma“

U uvodu radionice o samom projektu te dosadašnjim rezultatima sudionicima je govorila Martina Baučić s Fakulteta Građevinarstva, arhitekture i geodezije,  a izlaganje o perspektivama razvoja održivog turizma održala je dr.sc. Lidija Petrić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

- Sadašnje stanje turističke ponude opisuje dominantni privatni smještaj (90 posto) što se odražava i na strukturu zaposlenih, visoku sezonalnost i velik  godišnji porast. U ljetnim mjesecima to uzrokuje porast pritisaka na prostor i lokalnu zajednicu,  od opterećenja cestovne i parkirališne infrastrukture, potražnje vode i povećanog volumena komunalnog otpada do planiranja preostalog neizgrađenog obalnog pojasa za daljnji razvoj turizma.
Kulturna baština i prirodni resursi Kaštela predstavljaju potencijal za razvoj turizma, a za što je potrebno osigurati bolju dostupnost te osmisliti turističke proizvode temeljene na njima – čulo se na radionici  na kojoj su sudjelovali neki od dionika koji provode svoje aktivnosti na ovom području, tu žive ili istim upravljaju, među njima i predstavnici Grada Kaštela, Konzervatorskog odjela Trogir, Muzeja Grada Kaštela, Lučke uprave, Turističke zajednice Kaštela,različitih  udruga građana i udruge obrtnika te pojedinih gospodarskih subjekata.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij