hren

KAŠTELANSKI ROTARIJANCI ZA SUGRAĐANE
Kaštelani koji su se ove srijede odazvali pozivu na predavanje pod nazivom „Kako vratiti izgubljeni sluh“,održano u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, imali su priliku saznati cijeli niz podataka vezanih za naslovnu temu, a koje im je prezentirao otorinolaringolog i audiolog  dr. sc. Petar Drviš, pročelnik Odjela za audiologiju i bolesti uha Klinike za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata KBC-a Split te docent na splitskom Medicinskom fakultetu.

Kroz jednostavno, ali u isto vrijeme iscrpno predavanje, dr. sc. Petar Drviš upoznao je zainteresirane s građom uha, bolestima, nagluhosti, gluhoćom, šumom u uhu, dijagnostičkim metodama , metodama terapije i liječenja, korištenjem slušnih pomagala i implantacijom aparata u srednje i unutrašnje uho, razlozima oštećenja sluha, buci koje ljudsko uho može podnijeti  te cijelim nizom ostalih saznanja, segmenata i činjenica iz ovom područja mediine.
Između ostalog, podsjetio je dr.sc. Drviš na različite projekte koji su za glavni cilj imali vraćanje sluha, uspjehe i odlične rezultate hrvatskih liječnika, akciju „Dajmo da čuju“ koja se provodila prije nekoliko godina u svrhu nabavke umjetnih pužnica za najmlađe. Tijekom predavanja naglasio je i važnost ranog i brzog otkrivanja oštećenja sluha, ali i potreban oprez potreban zbog različitih marketinških prevara, usmjerenih ka onima koji traže pomoć.
Publika je ove večeri saznala i da više od deset posto  stanovnika Hrvatske ima probleme sa sluhom, koji postaju veći što je osoba starija, no i kako mali broj njih koristi slušna pomagala iz različitih razloga te kako dio njih rješenja vidi u implantaciji aparata, kojima se postiže bolja čujnost i izaziva prirodniji sluh.

Nakon predavanja dr.sc. Petar Drviš odgovarao je na pitanja iz publike, a svima je savjetovao prevenciju, posebno izbjegavajući buku te preporučio korištenje zaštitnih pomagala, a naglasio je i važnost izbacivanja iz upotrebe pojedinih sredstavakojima se održava higijena uha, Jedan od glavnih njegovih savjeta bio je onaj o redovnim liječničkim kontrolama  sluha i uha.

Ovo predavanje organizirao je Rotary klub Kaštela, a njihov predsjednik Vladimir Bulić ovom je prigodom najavio nastavak organizacije stručnih predavanja različitih tematika koje će za svoje sugrađane i druge zainteresirane organizirati kaštelanski Rotarijanci.

Foto: Ivana Topić PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij