hren
 

KAD SE SUSRETNU TURIZAM I GRAĐEVINARSTVO
Iako se u Kaštelima  zadnjih godina poduzimaju mjere i donose odluke u cilju razvoja turizma, ipak svakodnevno možemo čuti pritužbe Kaštelana na različita stanja i djelovanja u gradu, kojima se po njihovom mišljenju, goste ne poziva u Kaštela, već obratno, a zbog jedne od takvih situacija nedavno su nam se obratili i pojedini čitatelji koji iznajmljuju apartmane u Kaštel Štafiliću, u neposrednoj blizini parkinga tvrtke Tehnograd.

- Već više godina imamo problem s bukom i prašinom s obližnjeg parkinga, na kojem tvrtka Tehnograd drži svoje strojeve i vozila. Kako nam je taj parking ispod samih prozora nekoliko puta kontaktirali smo sanitarnu inspekciju koja je izlazila na teren, no stanje je i dalje skoro isto. Promijenilo se tek što je prostor dobio asfaltni sloj.

Ne znamo možete li zamisliti kako to izgleda kad vas rano ujutro probudi paljenje kamiona ili bagera ispod prozora, a zamislite i dodatnu buku kad oni istovaruju ili utovaruju pojedini materijal, koji se također tu nalazi.
Mi i naši susjedi bavimo se i turizmom, iznajmljujemo apartmane i gosti nam se redovno bune na buku i prašinu pa su pojedinci ostavljali i negativne recenzije na smještaj. Kao što znate, Štafilić je po plaćanju taksi za turizam u rangu Dubrovnika, odnosno najskuplja kategorija, ali nadležni unatoč tome dozvoljavaju to ruglo, skoro u centru mjesta.
Svakome dajemo pravo da radi, ali zar ne postoji mogućnost da se strojevi i vozila, kao i građevinski materijal premjeste na neku odgovarajuću lokaciju, gdje je nenaseljeno područje. Jer ovako više ne možemo, posebno ljeti kada dan započinje ranije pa njihovi djelatnici sa strojevima ranije kreću na teren. Turisti nam odlaze, a mi nemamo rješenja. Kontaktirali smo neke od nadležnih, ali svi sliježu ramenima. Mislimo da se o ovom problemu treba upoznati i javnost, možda netko reagira – kazao nam je, između ostalog, privatni iznajmljivač Robert Bitunjac, kojem je podršku dao i Petar Paravia, navodeći kako isto mišljenje dijeli i još nekoliko susjeda.

A može li se nešto promijeniti pitali smo ovih dana u uredu kaštelanskog gradonačelnika odakle nam je stigao odgovor kako se strojevi tvrtke Tehnograd nalaze na privatnoj, a ne na javnoj površini tako da odluka o premještaju strojeva nije u nadležnosti Grada Kaštela. No, Grad Kaštela obavijestit će predstavnike tvrtke o ovom zahtjevu građana.

Postoji li mogućnost izmještanja parkinga na neku drugu lokaciju i kako komentiraju navode svojih susjeda, pitali smo i direktora tvrtke Tehnograd Nikolu Despotušića.

- Tvrtka Tehnograd Novi iz Kaštel Štafilića ima radno vrijeme od 7 sati, te samim time smatramo da isto nije rano jutro, već normalno vrijeme za početak jednog radnog dana. Niti jedan radni stroj, kamion ili kombi se ne pali prije tog vremena i ne izlazi iz prostora parkinga. Isto tako određeni broj strojeva koje najčešće koristimo, poput bagera i valjaka, većinu vremena niti ne provode na parkingu, već su tijekom tjedna raspoređeni po gradilištima diljem grada Kaštela gdje i ostaju parkirani do prebacivanja na sljedeću lokaciju.
Parking prostor  o kojem govorimo je mjesto na kojem provodimo dvadesetak minuta ujutro te isto toliko po završetku radnog dana, tako da se tijekom dana na istom ne obavljaju nikakve radnje niti se stvara buka.
Što se tiče buke, ista je mjerena od strane ovlaštene tvrtke za vrijeme paljenja i prebacivanja strojeva koja je rezultate proslijedila sanitarnom inspektoru na temelju kojih je isti utvrdio  da su unutar dozvoljenih granica, te ne postoji razloga za prigovor od strane susjednih stanara.
Sa svima stanarima smo u kontaktu te nismo imali nikakve pritužbe do sada, osim s jednima  koji su do sada u više navrata  radili prijave sanitarnoj službi koja izlaskom na teren nije utvrdila nikakve nepravilnosti.

Na zamolbu susjednih stanara, a vezano za prašinu prilikom ulaska i izlaska vozila, istu smo riješili na način da smo parking i asfaltirali. Istina je da imamo deponiranog materijala i tu se radi o desetak tona ili pola kamiona „nule“ te isto toliko materijala krupnije frakcije koji nam služi prilikom saniranja mjesta izlijevanja nafte i ulja prilikom prometnih nesreća na cestama u samom gradu zbog toga što imamo ugovor s Gradom o održavanju nerazvrstanih cesta.
Zemlja na kojoj se nalazi parking je u vlasništvu suvlasnika firme te nemamo mogućnost prebacivanja istog koji se na ovoj parceli nalazi još od 1995. godine – odgovorio nam je Despotušić te tako ujedno ustvrdio da će parking tvrtke Tehnograd i dalje ostati na mjestu gdje je i sada, a Bitunjac i Paravia najavili su skori odlazak na razgovor o ovoj temi kod kaštelanskog gradonačelnika.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij