hren
 

AKTUALNE TEME
Da su teme vezane uz prava i obveze hrvatskih branitelja te njihovu ulogu u društvu uvijek zanimljive, pokazalo se i ovog četvrtka u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, gdje je u organizaciji kaštelanske Hvidre organiziran sastanak predstavnika braniteljskih zadruga i braniteljskih OPG-ova te tribina na temu provedbe Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Nakon pozdravnih riječi kaštelanskog dogradonačelnika Grgice Benutića i županijskog pročelnika za društvene djelatnosti Damira Gabrića, sudionici ovog događanja imali su se prigodu upoznati sa  sporazumom o suradnji između Ministarstva i tvrtke Podravka, o otkupu poljoprivrednih proizvoda za potrebe ove prehrambene industrije.

O sporazumu, koji nije usmjeren samo na braniteljske zadruge već i cjelokupnu braniteljsku populaciju kroz obiteljske OPG-ove te što je do sada napravljeno, okupljenima je govorio Nebojša Jerković, voditelj referalnog centra Ministarstva branitelja.
Jerković je, kroz prezentaciju, zainteresirane upoznao s ciljevima i smjernicama sporazuma, njegovom realizacijom koja se provodi treću godinu, načinima financiranja, sredstvima iz EU fondova i dugim temama koje su bile zanimljive braniteljima koji su ujedno i poljoprivredni proizvođači.

Drugi dio ovog događanja donio je niz pitanja i odgovora na temu prava branitelja prema uredbama novog Zakona o pravima branitelja.

- Iako je Zakon na snazi oko godinu dana, mnogim braniteljima on je nepoznanica pa smo svakodnevno zatrpani brojnim pitanjima branitelja. Kako bi im približili njihova prava proistekla iz tog Zakona organiziramo tribine na terenu pa smo tako danas u Kaštelima, gdje ćemo nastojati odgovoriti na različita pitanja na koja branitelji traže odgovore – kazao je Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja.

Kaštelanske branitelje i članove njihovih obitelji, koji su aktivno sudjelovali na tribini, zanimale su različite teme, od ostvarivanja statusa HRVI-a , mogućnostima zapošljavanja, naknadi za nezaposlene, mirovinskih prava i prava iz zdravstvene zaštite,  uređenja zakonskih propisa vezanih za obitelji do stambenog zbrinjavanja.

Uz Ivana Vukića, o Zakonu i njegovim odredbama govorila je te odgovarala na pitanja sudionika, i voditeljica odsjeka Ministarstva hrvatskih branitelja u Splitu Ivana Serdarević – Bravić.

Foto: Ivana Topić

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij