hren
 

MLADI I POLITIKA
- Mladi ne smiju i ne trebaju od politike ništa očekivati već kroz politiku trebaju mijenjati život zajednice nabolje – kazala je u petak navečer europarlamentarka Željana Zovko u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, gdje je na poziv mladeži HDZ-a, održala predavanje „Moje iskustvo rada u Europskom parlamentu“, kojem je jedan od ciljeva bio poticanje mladih na aktivno uključivanje i angažiranost u svakodnevnom javnom, političkom i društvenom životu, a posebno radu EU parlamenta.

- Večeras mladim ljudima želim približiti što sam ja u dvije godine mandata učinila te im približiti benefite koje mogu ostvariti svojim radom i angažmanom u EU parlamentu, kao tajnici, stažisti, asistenti i slično te razvijati svoju karijeru – ustvrdila je na početku večeri zastupnica Zovko.

Ova HDZ-ova političarka, u vrijeme svog izbora za zastupnicu u EU parlament izazvala je cijeli niz kontroverzi kada je prije dvije godine u to zakonodavno tijelo EU, otišla kao zamjena za Davora Ivu Stiera, a nakon odbijanja pravaša Ivana Tepeša da zauzme zastupničko mjesto. Zovko je bila HDZ-ov kandidat iz BIH, čiji politički rad građani Hrvatske uglavnom nisu poznavali, a mnogi su postavljali i pitanja zastupa li ona u Europi Hrvatsku u kojoj nije živjela, hrvatske građane koji je ne poznaju i koji je nisu birali, BIH ili Hrvate u BIH. 

Slična pitanja, njena želja i njeno određeno neiskustvo, iako je iza sebe imala bogatu diplomatsku karijeru, rezultirali su,  kako sama kaže, njenim trudom i nastojanjem za što većim angažmanom u EU parlamentu. Od bivšeg zastupnika Stiera „nasljedila“ je Odbor za razvoj, dok je Dubravku Šuicu zamijenila na mjestu članice Odbora za vanjsku politiku. Članica je više delegacija, među kojima i delegacije za BIH. Osim ureda u Bruxellesu djeluje i u uredu zastupnika EU parlamenta u Splitu, gdje joj se, kako je navela, uvijek mogu obratiti građani, a posebno mladi.

Mladim kaštelanskim HDZ-ovcima te njihovim kolegama iz Solina, Trogira i Splita, koji su ove večeri došli u Kaštela, zastupnica Zovko tako je govorila o svom radu, nastojanjima i rezultatima unutar navedenih odbora i delegacija, pri čemu je posebno naglasila rezultate dosjea o civilnoj zaštiti, kojim su osigurana sredstva za unapređenje sredstava i ljudstva u borbi protiv požara i sličnih katastrofa.

Dotakla se Zovko i života Hrvata u BIH, a mladima je ispričala i zbog čega se ona te kako angažirala u politici i ispravljanju krive slike o ratnim događanjima u vrijeme kada je kao izbjeglica  studirala u Londonu.

- Slika o tome kako će vas politika dovesti do nekog boljeg života treba odmah biti izbrisana iz glava mladih ljudi. Moram kazati da tek manji broj političara su oni pravi političari, koji su u politiku ušli jer su to željeli srcem. Ja sam u politiku ušla jer sam željela nešto promijeniti u svakodnevici i zato uvijek dajem potporu mladima koji su spremni svojom pameću i snagom žrvovati se i učiniti nešto bolje – zaključila je Zovko te pozvala mlade da se uključe u rad EU parlamenta i steknu dragocjena iskustva.

Ovom prigodom Zovko je pozvala i predstavnike Grada Kaštela da posjete EU parlament i na određeni način predstave svoju lokalnu zajednicu, na čemu joj je zahvalio gradonačelnik Denis Ivanović, koji je ovom predavanju nazočio u društvu svojih zamjenika te pojedinih članova GO HDZ-a Kaštela.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij