hren

KAŠTELA KAO PILOT PODRUČJE PROJEKTA CO-EVOLVE
- Potrebno je što prije učiniti pomake koji će ulaganjem danas smanjiti trošak saniranja štete u budućnosti – kazao je Igor Čižmek, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike na konferenciji pod nazivom „Prilagodba klimatskim promjenama u obalnom području“, koja se u organizaciji JU Rera održala ovog utorka u Kaštel Lukšiću te time naglasio važnost održavanja konferencije, kao i provedbe djelovanja u sklopu projekta CO-EVOLVE.

Kako se čulo na konferenciji, Kaštela nisu slučajno izabrana za pilot područje projekta  jer je ovaj grad na obali Kaštelanskog zaljeva, po svojim sadržajima i konfiguraciji suočen s visokim rizikom plavljena s mora te vodenih bujica s Kozjaka.

- Klimatske promjene traže konkretne i hitne mjere u zaštiti od plavljenja, a na temelju pilot projekta upravljanja obalnim pojasom na području Kaštela, čime se nastoji lokalnim i regionalnim vlastima ponuditi nova rješenja i načine upravljanja koji će im biti od koristi u planiranju, projektiranju i upravljanju obalnim pojasom, radit će se i obalni plan Splitsko-dalmatinske županije. Inače, izradom Plana u Kaštelima pokazujemo dobar primjer jedinicima lokalne samouprave, kako bi se razvijala svijest o potrebi ovakvih planova – izjavio je ovom prilikom pomoćnik ravnatelja JU Rera, Srećko Radnić.

Projekt CO-EVOLVE financira se iz programa Interreg Medterranean, s ciljem analize djelovanja ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava u turističkim obalnim područjima, uzimajući u obzir posljedice klimatskih promjena te omogućavajući održivi razvoj turističkih aktivnosti, kao i suživot i zajedničko djelovanje u svim namjenama obalnog i morskog područja te resursa.

U provedbi projekta CO-EVOLVE osim Razvojne agencije Rera, partneri su regija Istočna Makedonija i Trakija, Komotini u Grčkoj. CPMR iz Barcelone, Sveučilište Tessaly iz Atene, regija Emiglia Romagna u  Italiji,  PAP/RAC – Centar za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija, UNEP-ov centar u Splitu, luka Valencija u Španjolskoj. okrug Herault u Francuskoj. Delta Po Park u Veneciji, DUNEA -Razvojna agencija DNŽ te Institut za more iz Venecije

- Ovo je prva konferencija na ovu temu, a cilj joj je da, kroz primjere i iskustva saznamo o dobroj praksi u drugim državama te njihova iskustva iskoristimo i primjenimo na naše područje, kako u načinu postupanja tako i u načinu financiranja – kazao je Mili Novak iz JU Rera.

Roberto Montanari, Jure Margeta, Daria Povh, Christian Marasmi, Anna Correggiari, Luisa Perini,  Luisa Nicoletti, Ane Radović, Andrea Barbanti, Željka Škaričić, Lidija Petrić i Boris Škara, neki su od sudionika konferencije na koji su govorili o temama poput  Plana upravljanja obalnim područjem Kaštela, Bolonjske povelja i EU projekta o prilagodbi obale klimatskim uvjetima,  najboljih praksi u prilagođavanju obale klimatskim promjenama, različitim aktivnostima istraživanja obale, primjeri talijanskog jadranskog obalnog pojasa, prakse iz općine Vodice, Plana upravljanja obalnim područjem u susjednoj Šibensko-kninskoj županiji i drugih.

Goste konferencije, uz pomoćnika ministra Igora Čižmeka posebno su ovog dana pozdravili i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović,koji je naveo niz aktivnosti na uređenju dokumentacije za provedbu projekata koji se odnose na uređenja i zaštitu rive i cijelog obalnog pojasa Kaštela, kao i županijski pročelnik Stipe Čogelja, a konferencija je završila panel raspravom, koju je organizirao Europe direct, ured Europske komisije u Hrvatskoj.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij