hren

U SKLOPU PROJEKTA CO-EVOLVE
„Prilagodba klimatskim promjenama u obalnom području“, naziv je konferencije koja će se održati u utorak, 22. siječnja, s početkom u 9 sati, u dvorcu Vitturi u  Kaštel Lukšiću, a domaćini konferencije, u sklopu projekta CO-EVOLVE, su javna ustanova RERA Splitsko-dalmatinske županije i ured Europe Direct Split (EDIC Split).

Projekt CO-EVOLVE financiran je iz programa Interreg Medterranean, a ima za cilj analizirati i promicati usklađeno djelovanje ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava u turističkim obalnim područjima, uzimajući u obzir posljedice klimatskih promjena, omogućavajući održivi razvoj turističkih aktivnosti te suživot i zajedničko djelovanje u svim namjenama obalnog i morskog područja i resursa, sve na temelju načela integralnog upravljanja obalnim područjem.

U sklopu projekta radi se na izradi Plana upravljanja obalnim područjem grada Kaštela, kao pilot područja navedenog projekta, čime se nastoji lokalnim i regionalnim vlastima ponuditi nova rješenja i načine upravljanja koji će im biti od koristi u planiranju, projektiranju i upravljanju obalnim pojasom.

- U Hrvatskoj je 2016. godine donesen Program mjera zaštite i upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem RH, kojim se na nacionalnoj razini na objedinjen način odgovara na zahtjeve Protokola i Okvirne direktive EU o morskom okolišu. Na razini obalnih županija zadnjih nekoliko godina provode se aktivnosti koje se izravno odnose na provedbu Protokola.
Želja nam je kapitalizirati dobru praksu uključivanja dionika te ustanoviti stalno tijelo koje bi promoviralo takve i slične aktivnosti u svim JLS na obalnom području.
Na putu prema tom cilju kao i u cilju jačanja kapaciteta svih dionika priredit ćemo konferenciju „Prilagodba klimatskim promjenama u obalnom području“ – stoji u RERI-noj najavi događanja

Sudionike konferencije pozdravit će čelni ljudi Grada Kaštela, Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva okoliša i energetike te JU RERA, a sudionici će imati priliku sudjelovati u temama poput  Plan upravljanja obalnim područjem Kaštela, Financijske mogućnosti i ekonomski instrumenti za projekt obale – provedba, Bolonjska povelja i EU projekt o prilagodbi obale klimatskim uvjetima,  Najbolje prakse u prilagođavanju obale klimatskim promjenama, Aktivnosti istraživanja morskog pijeska za obalnu obnovu unutar konteksta održivog iskorištavanja na primjerima talijanskog jadranskog pojasa, Komunikacijska strategija o morskom otpadu,  Plan upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije, Praksa plaže Vodice i drugima.

Konferencija će završiti panel raspravom , a raspored konferencije možete pogledati OVDJE


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij