hren
 

U POVODU DANA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE
Udruga antifašističkih boraca i antifašista Kaštela ove je subote bila domaćin projektu “Od pobjede 1945. do pobjede 1995.“, u sklopu kojeg je postavljena izložba ratnih fotografija NOR-a i Domovinskog rata te održan prigodni okrugli stol, a sve u povodu Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Ovo događanje, koje se održalo u Domu hrvatskih branitelja u Kaštel Sućurcu, organizirala je Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista – VeDRA i Udruga antifašista i antifašističkih boraca Splita. Sve je započelo polaganjem cvijeća pred spomenikom poginulim borcima NOR-a te zajedničkim pjevanjem pjesme „Padaj silo i nepravdo“, za koju je naglašeno, da iako je pojedinci smatraju obilježjem nekog „nepoželjnog“ vremena, riječ je o univerzalnoj hrvatskoj revolucionarnoj pjesmi koja je nastala nadahnuta hvarskim ustankom pod vodstvom Matije Ivanića.

Postavljenu izložbu otvorio je potpredsjednik VeDRE i general Veselko Gabričević, naglasivši ulogu predsjednika Tuđmana tijekom Domovinskog rata, kao i vojnih zapovjednika, koji su pozvali u obranu sve zajedno, i „djecu ustaša“ i „djecu partizana“

- Imali smo sreću da nam je na čelu bio Franjo Tuđman, general i antifašist koji je znao da jedino pomirba svih Hrvata donosi uspjeh i to nam je obveza koju nam je ostavio naš vrhovni zapovjednik. U Domovinskom ratu nije bilo podjele na lijeve i desne, crne i crvene, ustaše i partizane. Udruga VeDRA će se boriti da se ti principi i danas sačuvaju jer branitelji nisu branitelji nijedne stranke, a zbog svih branitelja koji su dali svoj život za ovu zemlju, ova se udruga mora boriti da se ti principi sačuvaju – ustvrdio je Gabričević.

Sve nazočne ovom su prigodom pozdravili domaćin, Željko Ađutantov, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Kaštela te Josip Milat predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, zaključivši kako se prošlost ne može mijenjati, ali se može i treba odrediti smjer budućnosti, kako bi bila bez diskriminacija i pravednija.

Na okruglom stolu koji je uslijedio u drugom dijelu programa, ovog su dana govorili te odgovarali na pitanja nazočnih, Zoran Radman veteran Domovinskog rata, a ujedno i pričuvni časnik HV-a te predsjednik UHRM Šolta, povjesničari Dragan Markovina i Tihomir Rajčić, veteran Domovinskog rata i politolog Branko Dubravica te Renato Matić sociolog i veteran Domovinskog rata , a moderator okruglog stola bio je veteran Domovinskog rata i član VeDRE Jurica Pavičić.
Ovom prilikom otvorilo se niz tema, od hrvatske državnosti, političkih previranja, značajki antifašizma, što znači pobjeda 1945., a što pobjeda 1995. godine, poistovjećivanja antifašističkog pokreta sa socijalizmom i komunizmom pa do snova i ciljeva za koje su se borili vojnici NOV-e te snova i ciljeva hrvatskih branitelja.

- I pobjedu 1945. i pobjedu 1995. izvojevali su hrvatski težaci, radnici i intelektualci, oni kojima nisu bile važne ni stranke ni partije već su željeli moliti Boga na hrvatskom jeziku, ići u hrvatske škole i graditi hrvatsku državu – zaključio je na kraju događanja predsjednik VeDRE, Ranko Britvić.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij