hren
 

HERA DRASTIČNO SREZALA MREŽARINU HEP ODS-U, A PONEŠTO I HOPS-U
Odlukom Upravnog vijeća HERA-e od prošlog tjedna drastično su smanjene tarifne stavke za distribuciju električne energije HEP ODS-a ali i neke stavke u prijenosu koje su prihod HOPS-a. Sukladno odluci HERA-e smanjene su mrežarine u distribuciji za neke kategorije (srednji i niski napon tarifni model crveni) i to u prosjeku za 20%, javlja portal energetika.net.hr.

Tarifne stavke smanjene su poduzetništvu na srednjem naponu u tarifnom modelu bijeli, gdje je smanjena i obračunska vršna radna snaga, dok je za poduzetništvo na niskom naponu smanjenje napravljeno samo u tarifnom modelu crveni, gdje je smanjena energija i obračunska vršna radna snaga. Kod kućanstava promjene je također bilo ali samo u tarifnom modelu crveni koju koriste oni s priključnom snagom većom od 20 kW. Kad je riječ o prijenosu, smanjene su ponešto tarifne stavke za visoki i srednji napon, tarifni model bijeli. Postojeće tarife u primjeni su od 2012., a većih korekcija mrežarine nije bilo godinama. 

Slijedom toga može se očekivati pojeftinjenje električne energije od 1. siječnja 2019. što će svakako razveseliti poduzetnike i neke građane. Naime, poduzetništvu je ove godine električna energija poskupila od 15 do 30%, a razlog su više cijene na burzama ali i rast naknade za OIE od početka godine. 

Ova korekcija će istovremeno biti strašan udarac na prihode HEP-a iz te regulirane djelatnosti. U HEP-u neslužbeno kažu da još računaju gubitke ali upućeni kažu da će HEP temeljem ovog smanjenja ostvariti prihode manje za oko 300 milijuna kuna, što je jako puno. Naime, poznato je da HEP od reguliranih djelatnosti ostvaruje veliku većinu prihoda u odnosu na prihode od prodaje električne energije kao robe, što je nesrazmjer u odnosu na druge elektroprivrede. Navodno je inicijativa za smanjivanjem mrežarine došla iz resornog ministarstva koje je pod pritiskom industrije koja tvrdi da su mrežarine u Hrvatskoj znatno više nego u nekim susjednim zemljama.

Od ministarstva smo tražili komentar, koji kao i od HEP-a, HOPS-a i HERA-e još nismo dobili. Kad je riječ o poslovanju HEP-a valja se zapitati kako će ova odluka utjecati na investicijski ciklus grupe, koja je upravo nedavno najavila da će u distribuciji povećati ulaganja. Najavljeno je da će do 2021. u elektroenergetsku mrežu biti uloženo gotovo šest milijardi kuna. Cilj je sigurnija opskrba i stvaranje uvjeta za bolji prihvat obnovljivih izvora energije kroz jačanje mreže i uvođenje naprednih mreža/brojila...

Kako to u Hrvatskoj biva, negdje se popusti, da bi se negdje uzelo, valja vidjeti hoće li od početka godine možda biti povećana naknada za obnovljive izvore. Podsjećamo, ministar energetike Tomislav Ćorić u rujnu je rekao da u prvom kvartalu 2019. godine država ne planira povećanje naknade za obnovljive izvore, no nakon toga cijena struje bi bar po toj osnovi ipak mogla rasti, ali koju lipu po kWh.  


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij