hren

U DOMU ŠPIRA KOVAČEVA
Od kada je sveti Franjo Asiški postavio prve božićne jaslice u 13. stoljeću, ovaj način prikaza Isusovog rođenja postao je kroz stoljeća tradicija pa čak i obveza u brojnim crkvama, ustanovama, javnim površinama i domovima širom svijeta. Iako govore o istoj temi, svake jaslice su drugačije od ostalih, a oni koji ih rade i postavljaju, daju mašti na volju pa jaslice često pričaju i o životu kraja u kojem se nalaze. Neke su velike, neke manje, no u svake od njih utkan je nečiji trud i ljubav, baš poput jaslica koje smo imali priliku vidjeti u domu obitelji Kovačev u Kaštel Lukšiću.

- Od kada znam jaslice su uvijek imale mjesto u našem domu, a moj stric Nedo postavljao je jaslice kojima sam se uvijek divio. Postaviti jaslice na neki poseban način postao je i moj cilj pa smo prije 15-ak godina odlučili malo više pažnje usmjeriti na njihovo uređenje – kazao nam je vlasnik i autor jaslica u domu Kovačevih, Špiro Kovačev.

I nakon 15 godina danas obitelj Kovačev ima jaslice koje se protežu u dijelu kuhinje i dnevnog boravka na površini od približno 12 metara četvornih. Jaslice, osim prikaza Isusovog rođenja i štalice, koja je centralni dio, imaju tisuće elemenata, od figurica do različitih  dijelova, koje se nabavljaju tijekom cijele godine kako bi se pojedini segmenti obnovili ili nadogradili.
Tek jednim pogledom na ovaj uradak već se primjećuju brojni zanimljivi elementi, od cijelog niza figura koje predstavljaju ljude u povijesnim i svakodnevnim aktivnostima, različite životinje, može se tu naći voće i povrće na tržnici, proizvodnja maslinovog ulja, priprema gradela, sadnja krumpira i drugog povrća, zanimljiva arhitektura...

- Pripreme prostora započinjemo na samom početku prosinca, a za složiti sve dijelove potrebno nam je približno pet dana. Kad ih spremamo, to učinimo za jedan dan i nije neki problem, ali nam je problem skladištenje materijala i dijelova jer ga tijekom godine ima i po sobama i na šufiti i u spremi – govori nam Špiro, kojemu najviše u postavljanju jaslica pomaže supruga Matea, ali dođu „ruku dati“ i prijatelji.

Inače, Špiro je prije desetak godina, kada je u lukšićkpj župi župnik bio don Jure Vrdoljak, zajedno s Mirom i Terezom Ljubić pokrenuo postavljanje velikih jaslica i u lukšićku crkvu. Isto tako, s Matom Bedalovom pokrenuo je i projekt postavljanja jaslica u školi Ostrog, što pokazuje da je u tom poslu i više nego uspješan.

Naše fotografije načinjene u domu Kovačevih u Komjatama u Kaštel Lukšiću, dočaravaju tek mali dio atmosfere i izgleda jaslica, no svima onima, koji bi ove jaslice željeli vidjeti uživo, vrata doma Kovačevih uvijek su širom otvorena.

- Svi koji žele vidjeti naše jaslice dobrodošli su, u skladu s tradicijom koju njeguju lukšićke obitelji – poručio je na kraju Špiro.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij