hren
 

O VUKOVARSKIM BRANITELJIMA
Posljednji dani borbe za Vukovar, ubijanje ili zarobljavanje hrvatskih branitelja i civila te njihovo odvođenje u logore u Srbiji, kao i tortura i mučenje koje su tamo proživljavali, iskustvo je ispričano u dokumentarno- igranom filmu “Glavu dole ruke na leđa”, koji su Kaštelani imali priliku vidjeti ovog petka u kinu Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu.

Kroz iskaze branitelja, film tijekom 90 minuta prati njihovo „putovanje“ od zarobljavanja do zatočeništva u Mitrovici, Stajićevu, Nišu, Begejcima, Aleksincu i drugim koncentracijskim logorima, gdje su proveli najteže i najgore dane svog života, svakodnevno izloženi različitim vrstama mučenja i iživljavanja.
Ovaj potresan film još je jedno djelo autora Stipe Majića, a u igranom dijelu filma sudjeluju glumci Slaven Knezović, Marina Redžepović, Ivan Ožegović, Roko Protić, Joško Ševo i Robert Ugrina.

Kaštelani su ovaj film mogli vidjeti u organizaciji Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata Kaštela, u suradnji s Gradom Kaštela.

Kaštelanskoj projekciji filma nazočili su i čelni ljudi Grada Kaštela, ali i vukovarski branitelji čija su svjedočanstva osnova cijelog filma. Gledatelje je u projekciju uveo Zoran Vrbatović, a uvodne riječi su im s govornice uputili autor filma Stipe Majić, koji je i sam branitelj s Trpinjske ceste te jedan od vukovarskih logoraša, Predrag Mišić Peđa.
Po završetku projekcije na pozornicu sućuračkog kina popeli su se nazočni vukovarski branitelji, a Kaštelani su ih pozdravili gromoglasnim aplauzom, odajući tako još jednom počast gradu heroju Vukovaru i njegovim braniteljima.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij