hren
 

DOZNAJEMO IZ UREDA GRADONAČELNIKA
Iako je novim zakonom gradovima i općinama dopušteno povećanje paušalnog poreza za male iznajmljivače do čak 500 posto, u Kaštelima se dosadašnji iznosi paušala neće mijenjati, kazao nam je gradonačelnik Denis Ivanović, a o ovoj odluci bit će raspravljano na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća Kaštela.

Prema novom zakonu gradovi i općine koji imaju Turističke zajednice, dužni su odluku o iznosu paušala za iznajmljivače donijeti do kraja siječnja 2019. godine. Članak 8. glasi: "Za slučaj iz stavka 2. ovoga članka, jedinice lokalne samouprave dužne su donijeti odluke kojima će propisati visinu paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a koja ne može biti manja od 150 kuna niti veća od 1.500 kuna.

To zapravo znači da je gradovima omogućeno da sadašnje iznose, od 300 kuna po krevetu u zonama A razreda do 150 kuna u zonama D razreda, mogu povisiti čak 5 puta do predloženih maksimalnih 1.500 kuna, odnosno dopušta se mogućnost povećanja paušala do 500 posto, što se u Kaštelima, na sreću, ipak neće dogoditi.

Podsjetimo, država je već povisila iznos boravišne pristojbe koji je do sada iznosio 300 kuna, a od 1. siječnja iznositi će 345 kuna.


KOMENTARI: