hren
 

JEDAN RADNI DAN U DRUŠTVU S KOMUNALNIM I PROMETNIM REDARIMA
- Zašto u Kaštelima nemamo biciklističku stazu pa bi se manje vozili autima? Što ste se uhvatili jadnih ljudi što na minutu odu nešto platit, a ne bavite se kriminalcima? Živimo bez vode i kanalizacije, a vi se bavite tko je gdje parkirao. Samo sam na pet minuta otišla u liječnice i vratim se, a vi mi napisali kaznu... - dio je to komunikacije pojedinih Kaštelana s djelatnicima prometnog i komunalnog redarstva, i to onaj blaži dio, jer mnogo toga što su naši sugrađani izgovorili redarima koji su obavljali svoj posao jednog prijepodneva na kaštelanskim ulicama, nije primjereno objavi na ovim stranicama.

Da posao komunalnih i prometnih redara, ako se obavljaju kako treba, nisu jednostavni i da redari ponekad trebaju biti i službenici i prijatelji, „loš i dobar policajac“ pa i psiholozi, uvjerili smo se kada smo jedan dan proveli s njima na terenu, kako bi zabilježili način na koji redari obavljaju svoje  dužnosti.

U društvu s Damirom i Matom, kaštelanskim komunalnim i prometnim redarima, krenuli smo tako u redovni obilazak, kako ulica s nepropisno parkiranim vozilima tako i područja gdje građani nepropisno odlažu otpad.
Najprije nas je put odveo do Krešimirove ulice u Kaštel Kambelovcu, gdje je nekoliko automobila za nekoliko minuta dobilo pisane kazne na vjetrobranskom staklu. Potom nas je iskustvo odvelo do Kaštel Lukšića i ulice Hrvatskih branitelja, gdje su gužve i nepropisno parkiranje svakodnevni problem, čime se ugrožavaju ostali sudionici u prometu.
No iako je i ovog jutra bilo više nepropisno parkiranih vozila, dolazak prometnog redara od ove je ulice u nekoliko minuta učinio start utrke „24 sata Le Mansa“ pa su vozači u sprintu stizali do svojih automobila i odlazili. No, nekoliko vozila ostalo je na ulici pa je uslijedilo fotografiranje, pisanje kazne i ostavljanje obavijesti ispod brisača. Naravno, kako nam je Mate objasnio, kazne su različite, ovisno je li se pri nepropisnom parkiranju zauzeo kolnik ili nogostup ili je možda vozilo nepropisno parkirano na mjestu za invalide. No važno je napomenuti, ako vlasnik automobila kaznu plati u roku nekoliko dana, „može se izvući“ s polovinom kazne.

Nije prošlo ni nekoliko minuta od našeg odlaska s tog područja, a telefon prometnog redara je zazvonio i jedna, očito poduzetna gospođa, tražila je objašnjenje za napisanu kaznu, a potom i savjet kako se riješiti kazne za to nepropisno parkiranje. S dozom strpljenja Mate joj je objašnjavao zbog čega je dobila kaznu te postupak naplate... objašnjavao i objašnjavao....

U Kaštel Lukšiću je bilo posla i za Damira, komunalnog redara, koji u svom poslu svakodnevno obilazi divlje deponije u nastojanju da one koji odlažu glomazni otpad na krivom mjestu, uhvati na djelu ili makar zabilježi postojeće stanje, o čemu obavještava nadležne kako bi se otpad uklonio.

- Ma šjor, znam ja tko to baca. To su ovi naši privatni građevinari. Vidite da je sav otpad od knaufa, oni dogovore radove, a teško im platiti odvoz na Karepovac pa najlakše donit ovdje. I to ne po noći, nego usrid bila dana – objašnjavao je Damiru jedan od starijih Lukšićana o otpadu iza Konzumove trgovine.

I dok je Damir fotografirao stanje, jedan  mlađi Kaštelanin donio je odložiti smeće u kontejner, ali i nekoliko plastičnih boca ostavio pored kontejnera, uz obrazloženje kako će ih netko uzeti. No, redar ga je upozorio da takav otpad odloži u spremnike za plastiku ili unutar postojećih kontejnera jer se u protivnom stvara nered.

Upravo kada smo željeli krenuti dalje, prema Starom, Damiru na mobitel stiže prijava kako je u kontejnerima na plaži Bilajka u Gomilici odložena veća količina šljunka i kamenja te da je počinitelj još uvijek u blizini.
Uputili smo se u Gomilicu i na plaži zatekli postarijeg gospodina, koji prekopava šljunak na toj plaži.

- Kad neće nitko moram ja. Ovako štitim da jugo ne baca smeće i kamenje na ulicu – objasnio nam je zbog čega radi to što radi.

Ta njegova aktivnost traje već duže vremena, tijekom većeg dijela godine nikome ne smeta, no ovog ljeta na tu aktivnost imali su primjedbe pojedini kupači. Kako sada kupanja nema, gospodina nitko „ne dira“, ali Damir mu je ipak morao izdati opomenu za šljunak i kamenja koje je odložio u kontejner.

- Barba, kad već radite to što radite, ajde nemojte više puniti kontejner kamenjem. Tamo mu nije mjesto i zakonom je zabranjeno. Sad moram napisati zapisnik i upozoriti vas – kazao je, između ostalog, Damir, na što je gospodin obećao kako se to više neće dogoditi.

Na povratku iz Gomilice ponovno smo zastali u Lukšiću, kako bi zabilježili novodloženi glomazni otpad uz staru kaštelansku cestu, i to neposredno uz kontejner postavljen za prikupljanje glomaznog otpada.

- Pa ne možeš virovat – svi smo zaključili u glas.

Obišli smo ovog dana još nekoliko lokacija, Mate je napisao više kazni, Damir je fotoaparatom zabilježio nekoliko kritičnih lokacija, a mi smo većinu nastojali zabilježiti olovkom i fotoaparatom. Naslušali smo se primjedbi, kritika pa i poneke prijetnje, a pohvala ni za lijek.

No, sve je to dio njihovog posla, koji  u zadnje vrijeme u odnosu na godine ranije, ostvaruje i konkretne rezultate. Ovog puta zaobišli smo nepodšišane ograde, pse bez brnjica i njihove vlasnike bez pribora za skupljanje izmeta, zarasle parcele. Nismo se dotakli ni različitih drugih nezakonitih aktivnosti s kojima se redari svakodnevno susreću. Zadržali smo se na nepropisnom parkiranju i neodgovornom odlaganju otpada.
A da se redari čvrsto bore protiv tih radnji govori i podatak da je u deset mjeseci  prometni redar napisao više od 800 kazni za nepropisno parkiranje vozila, od čega se, zbog neplaćanja kazni pred prekršajnim sucem našlo 39 predmeta, a u zadnja tri mjeseca komunalni redari napisali su više od 50 obveznih prekršajnih naloga za nelegalno odlaganje otpada,držanje domaćih životinja, nečipiranje pasa i zapuštenih parcela.

Na području Kaštela, u devet mjesnih odbora, na 50-ak četvornih kilometara površine, u ovom trenutku djeluje pet komunalnih i jedan prometni redar, a u komunalnom redarstvu još je zaposlen i voditelj redara te redar zadužen za graditeljstvo. Dio komunalnih redara ovih dana odlazi na usavršavanje u Zagreb kako bi uz posao komunalnog redara u budućnosti obavljali i zaduženja prometnih redara.
Ali, kad se sve zbroji, ne možemo se oteti dojmu da ih još uvijek brojčano nedostaje, uglavnom iz razloga što su kazne potrebne jer naš čovjek reagira jedino kada mu novac bježi iz džepa.
Ako je to cijena kulturnog i uljuđenog ponašanja, neka je i veća.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij