hren

NOVOSTI IZ TVRTKE ZELENO I MODRO
Gradska komunalna tvrtka Zeleno i modro u narednom razdoblju trebala bi imati značajniju ulogu u uvođenja reda u pojedine segmente komunalnih djelatnosti u gradu Kaštela, a na čelu te tvrtke je direktor Alen Lučić, s kojim smo ovih dana vodili razgovor o tome što se u tvrtki Zeleno i modro trenutno radi, što se priprema, a što planira.

Osnovna djelatnost koju tvrtka Zeleno i modro u ovom trenutku obavlja je naplata i kontrola naplate parkinga, no u tijeku su i pripreme za uređenje naplate vezova u javnim lučicama te za ono što većinu građana zanima, prikupljanje i odvoz komunalnog otpada. Tvrtka u ovom trenutku ima pet zaposlenih, a povećanjem djelatnosti otvorit će se i nekoliko novih radnih mjesta.

Već smo nekoliko puta imali priliku čuti kako će u sljedećoj godini Zeleno i modro preuzeti odvoz komunalnog otpada iz kućanstava od splitske tvrtke Čistoća. Dokle se došlo u pripremama?

- Napravili smo dosta toga i u završnim smo pripremama kako bi u siječnju započeli s prikupljanjem i odvozom otpada. S Čistoćom je postignut dogovor o odvozu komunalnog otpada na Karepovac, a u tijeku je izrada ugovora kojim će se utvrditi sve pojedinosti. Također je u tijeku i izrada cjenika, prema kojem će građani plaćati tu uslugu. Cijene će se sastojati od fiksnog i varijabilnog dijela, koji će ovisiti o količini otpada.
Isto tako, za nekoliko dana raspisat ćemo natječaj za najam tri vozila jer još uvijek, iako smo iskazali interes, Fond za zaštitu okoliša, koji bi trebao  sufinancirati nabavku novih vozila, još nije raspisao natječaj u tu svrhu pa nam je jedno od rješenja, najam vozila. Kada Fond objavi natječaj, nadamo se pozitivnom rezultatu kako bi mogli kupiti za početak tri veća i nekoliko manjih vozila.

Najavljeno je postepeno preuzimanje tih poslova. Odakle ćete krenuti?

- Zeleno i modro krenut će s odvozom komunalnog otpada u Donjim Kaštelima. Za građane ispočetka neće biti posebnih tehničkih izmjena, što znači da će u narednim mjesecima  i dalje odlagati otpad u postojeće kontejnere, koje ćemo, umjesto Čistoće odvoziti mi. Kontejnere ćemo čipirati, čime kućanstva dobivaju oznaku pripadajućeg kontejnera te će se voditi elektronska evidencija i cijena će se formirati u skladu  s brojem pražnjenja.

Kada se planira prelazak na upotrebu kanti za kućanstva i kako će sve biti organizirano?

- Grad Kaštela potpisao je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša za nabavku sedam tisuća kanti za papir, isto toliko kanti za plastiku te pet tisuća kompostera za kućanstva koja u svom dvorištu žele kompostirati. Kada će te kante stići još nije poznato, ali pretpostavljamo da će se to realizirati u drugoj polovini sljedeće godine. Kada se kućanstvima budu osigurale kante za razvrstani otpad, osigurat će im se kante i za miješani komunalni otpad.ž
Miješani otpad odvozit će se, s „kućnog praga“, dva do tri puta tjedno, dok će se odvojeno prikupljeni otpad, papir i plastika, odvoziti dva puta mjesečno. Odvoz papira i plastike za građane će biti besplatan, a naplaćivat će se samo odvoz nerazvrstaniog komunalnog otpada i to po volumenu, odnosno količini. Nadamo se da će i to biti poticaj za mnoge da razvrstavaju otpad.

Postoje područja gdje se otpad neće moći prikupljati na ovakav način i gdje vozila neće moći pristupiti. Kako će se odvoz na tim područjima organizirati i što je sa zgradama s većim brojem stambenih jedinica?

- Točno je da postoji dio grada gdje će se morati upotrijebiti drugačiji pristup pa je u planu, gdje je to moguće, napraviti podzemne kontejnere za takva područja. Ti podzemni kontejneri dali bi jednu potpuno drugačiju sliku od današnje, a njihovim postojanjem uklonili bi se i sadašnji zeleni otoci. Međutim, jedno je planirati, a drugo je stvarno stanje na terenu pa ćemo o alternativnim rješenjima  više znati i imati bolji pregled situacije kada krenemo s odvozom otpada i dođemo do iskustava na samom terenu. Kad su u pitanju zgrade, zavisno od svake situacije pojedinačno, postavit će se zajednički spremnici za razvrstani i nerazvrstani otpad.

Mnogi građani nisu upoznati s razvrstavanjem i odvojenim prikupljanjem otpada, kompostiranjem, novim uredbama... hoće li tvrtka Zeleno i modro organizirati neke edukacije?

- Grad Kaštela i tvrtka Zeleno i modro svakako planiraju organizaciju edukacija za građane u sljedećoj godini. Kako bi građanima olakšali, u tvrtki Zeleno i modro organizirat ćemo najmanje jednu javnu tribinu i nekoliko stručnih radionica, a nekoliko edukacijskih formi planiraju se i u organizaciji Grada.

Što je s prikupljanjem glomaznog otpada i radom reciklažnog dvorišta?

Reciklažno dvorište u nadležnosti je Vlastitog komunalnog pogona, a problem glomaznog otpada Grad odnedavno rješava postavljanjem odgovarajućih kontejnera za takav otpad. Nelegalno odlaganje glomaznog otpada, kakvog imamo po Kaštelima, problem je koji Grad sustavno nastoji riješiti i to je u nadležnosti komunalnog redarstva i Vlastitog pogona.

Kako sam kazala u uvodu, vaša glavna djelatnost je naplata parkinga. Jesu li Kaštelani sve urednije platiše, ima li problema na terenu?

- U ovom trenutku u Kaštelima postoji oko 450 parking mjesta s naplatom i mogu reći da je stanje u plaćanju sve bolje. Građani stječu navike u plaćanju parkinga pa mogu zaključiti kako je danas puno drugačije nego na samom početku. Kako bi korisnicima osigurali jednostavniji način plaćanja uveli smo i neke novosti, između ostalog i mogućnost plaćanja internet bankarstvom ako nam pošalju upit na mail tvrtke, a u planu je i uvođenje aplikacije Web parking koja bi sve mogla pojednostavniti.

Razmišlja li se o javnim površinama koje bi mogle postati novi parking prostori s naplatom?

- Naravno da se razmišlja jer u Kaštelima nedostaje uređenog parking prostora, ali za sada smo stali u realizaciji na postojećim parking mjestima. Za neke konkretne korake potrebna je prometna strategija.

Zeleno i modro moglo bi uskoro uvesti i red u korištenju vezova u gradskim lučicama?

- Naplata vezova u lučicama u Sućurcu, Gomilici oko Kaštilca, Kambelovcu, Lukšiću i Starom je jedna od naših djelatnosti. Napravili smo popis brodova u lučicama i uputili vlasnicima poziv da dostave potrebne podatke. Njih 170 odgovorilo je i dostavilo podatke, a javilo se i 70 novozainteresiranih građana koji bi željeli koristiti vez u jednoj od lučica.
Podatke smo proslijedili Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije, odakle će stići ugovori. Pozvat ćemo vlasnike na potpisivanje tih ugovora nakon čega će im biti dostavljene godišnje uplatnice. Oni koji se nisu odazvali pozivu i nisu dostavili tražene podatke smatrat će se prekršiteljima i prema njima će se poduzeti zakonske mjere, između ostalog i skuplja naplata veza – zaključio je direktor Alen Lučić.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij