hren
 

FILMSKA PRIČA IZ RATNE BOLNICE
U povodu obilježavanja Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, koji organizira udruga Benedikt uz suorganizaciju brojnih udruga i ustanova, Gradska knjižnica Kaštela u četvrtak je u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću upriličila prikazivanje dugometražnog dokumentarnog filma „Srce Vukovara“.

Gledateljima koji su film došli pogledati, pozdravnim riječima obratila se ravnateljica GKK Renata Dobrić, a svi zajedno, kako je rečeno, uz gorak okus u ustima ali s puno ponosa, minutom šutnje odali su počast svima koji su svoje živote ugradili u temelje neovisne i slobodne Hrvatske.

Film donosi priču o uvjetima u vukovarskoj bolnici tijekom tri mjeseca u neprijateljskom okružju, pod stalnim granatama. O tome kako je bilo raditi i što se sve događalo bez osnovnog materijala, lijekova, ali i bez hrane vode i struje, u filmu govore liječnici, medicinske sestre i drugo osoblje te pacijenti bolnice.
O strahotama koje su svi prošli, posebno odjel kirurgije na čelu s Jurajom Njavrom, govore, između ostalih, nekadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang, liječnici Vesna Bosanac, Borislav Spajić i Zoran Aleksijević.  medicinske sestre Šima Šesto i Ljiljana Mandić, hrvatski branitelj Anton Barać te mnogi drugi svjedoci tih događanja.

Autor filma je vukovarski branitelj Stipo Majić, snimatelj je Dragan Ruljančić, a produkciju filma potpisuje Udruga hrvatskih branitelja Trpinjske ceste te produkcijska kuća Amico Studio. U filmu se koriste i autentični snimci djelatnika vukovarske bolnice Zlatka Jurčevića. Film je sniman dvije godine, a premijeru je doživio prije godinu dana i do sada ga je vidjela publika u brojnim hrvatskim gradovima te TV gledatelji.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij