hren
 

REZULTAT RESTAURATORSKIH RADOVA
Gosti koji su utorak pristigli u dvorac Vitturi u Kaštel Lukšiću imali su priliku upoznati se rezultatima dovršenih konzervatorsko-restauratorskih radova na oltaru i antependiju Sv. Križa iz crkve Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Kaštel Štafiliću, a s cijelim višegodišnjim projektom upoznale su ih Sanja Acalija iz Muzeja grada Kaštela te Ivana Svedružić i Ružica Ercegovac iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u Splitu.

Sve što se događalo, razloge, promjene te konačne rezultate, od samih početaka 2000. godine, a posebno od 2007. godine kada je Muzej grada Kaštela postao nositelj cijelog projekta, nazočni su, osim kroz predavanje, mogli vidjeti i na postavljenoj izložbi plakata.
Projekt je u cjelost financiran sredstvima Ministarstva kulture, a od svojih početaka imao je punu podršku bivšeg župnika Kaštel Štafilića, don Mate Čulića.

Oltar Sv. Križa, jedan je od četiri oltara u štafilićkoj župnoj crkvi. Radi se o polikromiranom, pozlaćenom drvenom oltaru, koji je najstariji od tih oltara. Na njemu se nalazi pet pripadajućih skulptura te bogata dekoracija zlatom i srebrom na polimentu. Kako se navodi u njegovom opisu, kanelirani korintski stupovi retabla uokviruju lučnu oltarnu palu s prikazom „Uzvišenja Svetog križa s tri Marije“, uljem na platnu, koje potječe iz 18 stoljeća i venecijanskog baroka.

Obavljeni konzervatorsko-restauratorski radovi imali su za cilj rekonstrukciju oštećenja te vraćanje izvornog izgleda oltara. Tijekom radova poštivala su se sva pravila struke, od detektiranja oštećenja i pronalaženja uzroka, dokumentiranja postojećeg stanja te radova koji su se izvodili na način da se očuva originalna materija i izvorna tehnologija.

- I nakon svega i nakon  punih 17 godina zahtjevnih radova, oltar ponovo sjaji svojim punim sjajem – zaključilo se na predavanju.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: