hren
 

S POSLJEDICAMA ĆE SE SUOČAVATI DRUGE I TREĆE GENERACIJE DJECE
MO Kaštel Kambelovca organizirao je tribinu pod nazivom „Transgeneracijski prijenos psihotraume, odnosno utjecaj PTSP-a na obitelj koja je održana u petak u Bratskoj kući i to u  sklopu programa „Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju“.

Gosti tribine bile su psihijatrica prof. dr. sc. Dolores Britvić te prof. psihologije Neda Pleić, a održan je i prigodni program, uz Mješoviti crkveni zbor župe Sv. Mihovila iz Kambelovca, pod ravnanjem časne sestre Marinele nastupili su i najmlađi članov KUD-a Karol Wojtyla uz vodstvo Martine Kurbaša.

-Transgeneracijski prijenos trame je tema koja nas tek čeka, istraživanja su pokazala da su drugi narodi i nacije bili suočeni sa posljedicama rata na drugoj ili trećoj generaciji djece i unuka žrtava, npr. holokausta – kazala je psihijatrica Dolores Britvić i istaknula kako je važno senzibilizirati javnost o potrebi prevencije  oštećenja kod djece u smislu traženja pomoći  i za članove obitelji  i za supruge, i raditi na sprječavanju dubljih i težih posljedica psihotraume.

Medicinska istraživanja su pokazala da čak i genetske promjene nastupaju kod osoba koje su izloženi traumi i imaju posttraumatski stresni poremećaj. Još važnije je psihosocijalni utjecaj života sa veteranima, odnosno sa osobama koje boluju od PTSP-a, njihova simptomatologija ima snažnog utjecaja na obitelj.

-Kolege iz Rijeke su radili istraživanje na ženama kod kojih je utvrđeno povećana učestalost različitih psihičkih smetnji depresije, prenesenog PTSP-a ili tkz. sekundarne  traumatizacije ,ali i psihosomatskih bolesti, veća učestalost karcinoma, ovisnosti o alkoholu, drogama, lijekovima i sl.- kazal je Britvić i dodala kako su istraživanja njenog kolege Franića iz Splita, također pokazala da djeca ratnih veterana češće boluju od različitih smetnji ponašanja, razvijaju depresivna raspoloženja, sklona su suicidalnim mislima, zatim samoozljeđivanju, promjenama u ponašanju itd.

 Regionalni centar za psihotraumu u Splitu pri KBC-u Split pri Klinici za psihijatriju radi s psihotraumama te su prošlu godinu obilježili 15 godina rada s obiteljima i s ratnim veteranima. Postoji i obiteljsko savjetovalište pri Centru za socijalni rad koji također radi sa obiteljima, i Odjel dječje psihijatrije, ambulanta za dječju psihijatriju pri KBC-u Split gdje se  pomaže djeci oboljelih od PTSP-a.

-Problem mentalnog zdravlja kod djece je široko raširen problem o kojem se ne priča onoliko koliko bi trebalo. Svako peto dijete ima nekakav problem u razvoju, nekakvu teškoću s kojom se suočava. Roditelji vrlo često ne znaju na vrijeme prepoznati simptome zbog kojih trebaju potražiti pomoć, ne zbog toga što ne žele, nego jednostavno ili nisu dovoljno educirani ili su usmjereni na nekakve svoje životne probleme i egzistencijalne probleme. S toga je jako bitno da se roditelji osvijeste, kako prepoznati rane simptome problema kod djece i da se odluče potražiti pomoć za svoje dijete –kazal je psihologica Pleić i dodala da na taj način daju primjer svojoj djeci da nije sramota potražit pomoć, da nije sramota razgovarati s nekim o svojim problemima i da se s problemima treba suočavat, a ne ih strpavati pod tapet.

Ovisno o vrsti traume, kod blažih oblika PTSP-a, tkz. civilnog PTSP-a izloženih je od 7 do 10 posto na nivou Hrvatske, dok je kod ratnih trauma taj postotak nešto veći. Najveći je postotak kod onih koji su bili izloženi koncentracijskim logorima, na hrvatskoj populaciji smatra se da je postotak negdje oko 13 do 16 posto. Za očekivati je da neće biti više novih veterana koji će se javit s PTSP-om, međutim pokazalo se da ih ima, nažalost nekakvi adaptacijski mehanizmi se potroše i iscrpe i simptomi se ponovno javljaju ili se javljaju u pojačanom intenzitetu. Nažalost, izgleda da ćemo još dugo raditi u pomoći  i skrbi za psihotraumatiziranje- zaključila je Britvić.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij