hren
 

UREĐUJE SE SJEVERNI ULAZ U PARK
Za razliku od rušenja spomenika Radi Končaru u Splitu, spomenik Poginulim borcima u Kaštel Lukšiću nitko nije pokušao srušiti pod okriljem noći pa nije nikoga ni ozlijedio, a radovi zbog kojih su ovaj spomenik radnici u petak ujutro skinuli s njegovog postolja, planirani su radovi na uređenju platoa na sjevernom ulazu u Novi park u Kaštel Lukšiću.

Prema utvrđenom projektu, spomenik Poginulim borcima,na Trgu hrvatske mladeži, postavljen 1957. godine, započetim radovima izmjestit će se nekoliko metara..

- Park u Kaštel Lukšiću prošao je nekoliko faza uređenja, od staza do javne rasvjete i to bi trebalo biti područje koje će se otvoriti za svakodnevni život i događanja. Kako je spomenik zatvarao stepenice na sjevernoj strani parka pa i zauzimao prostor na kojem bi se u budućnosti mogla odvijati različita događanja, jer osim parka u neposrednoj blizini je i Kulturni centar, donijeli smo odluku o izmještanju spomenika. O tome smo postigli dogovor i sa zainteresiranim udrugama, između ostalog i Udrugom antifašista Kaštela.
Spomenik će svoje novo mjesto naći nekoliko metara zapadnije i bit će okrenut prema istoku, odnosno centru mjesta. Uklonit ćemo i osušene palme, a spomenik ćemo očistiti te će nakon ovih radova izgledati primjerenije nego do sada – kazao nam je upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj.

Radovi na izmještanju spomenika, koji teži, kako su nam kazali radnici na radilištu, nešto više od pola tone, te uređenju platoa na ulazu u park gdje se do sada spomenik nalazio, trajat će oko tjedan dana, a radove izvode djelatnici Vlastitog pogona i tvrtke Pasike.

Kako će sve funkcionirati građani će imati priliku vidjeti već uskoro, jer bi se u parku i na obližnjem parkiralištu ove zime trebala održavati događanja dječjeg Božićnog grada.

Foto: PGK


KOMENTARI: