hren
 

„NIJE SE MISLILO NA PROVEDBU U PRAKSI“
Izmjene Odluke o najmu javnih površina, a koje se odnose na uređenje terasa ugostiteljskih objekata, odnosno štekate, bile su povod da se ovog utorka sastanu članovi Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Kaštela te nadležnima iznesu svoje nezadovoljstvo predloženim rješenjima, tražeći da se u projektiranju poštuju i potrebe ugostitelja te njihovih gostiju.

- Odluka po kojoj se moraju uređivati štekati, nije životna. Ona ne omogućava da mi te prostore možemo koristiti tijekom cijele godine, iako dio nas plaća najam upravo za cijelu godinu.Ta Odluka, na primjeru Kaštel Sućurca, kaže da možemo postaviti samo tende, koje bi, zbog vremenskih uvjeta morali često sklapati, a onda micati jastuke i ostalo...  Kako garantirati gostu da će u miru moći pojesti svoj obrok ili popiti piće, ako si ti prisiljen stalno sklapati tende zbog vjetra i drugih nepogoda koje su ovdje česte, jer predložene tende nemaju čvrsto uporište, ne smiju se fiksirati pa će biti podložne uništavanju.
Mi ugostitelji složni smo da se treba uvesti red u prostor i iznaći rješenja po kojima će štekati biti u istim bojama i formama, ali mislimo da se trebalo razmišljati o pergolama i sličnom što ima smisla – dio je onoga što je u svojoj kritici na predložena rješenja kazao kaštelanski ugostitelj Ivan Kovač.

Ovom sastanku nazočile su i Marija Pelivan, Željana Delić i Kasja Bedalov, nadležne u Gradskoj upravi za ovu tematiku, koje su ugostiteljima nastojale objasniti kako su predložena rješenja  u skladu s konzervatorskim zahtjevima te posebnim zakonskim uvjetima Ministarstva kulture, koji propisuju da se ugostiteljska terasa sastoji od stolova, stolica, vaza za cvijeće i suncobrana.

- Natkrivanje ugostiteljskih terasa montažno demontažnim nadstrešnicama nije dozvoljeno. Prema zakonskim propisima u gradskim jezgrama dozvoljeni su samo suncobrani. No uspjeli smo u komunikaciji s konzervatorima postići da ipak odobre prihvatljive tende.
Svjedoci smo da u jezgrama ipak postoje objekti koji su nelegalno postavili nadstrešnice i koji godinama rade. Izmjenom Odluke Grad je pokušao pomoći da na zakonom mogući način to uspiju zadržati i nastaviti sa svojim radom.
Tako je Grad Kaštela donio izmjenu Odluke kojom postoje tri kategorije, a to su ugostiteljske terase na plažama, ugostiteljske terase na rivi i ugostiteljske terase uz sami objekt.
Na plažama se smiju postavljati pergole sa platnenim sjenilima sve u bijeloj boji, na rivama će Grad izrađivati projekt tendi koje će biti ujednačene, što je sada napravljeno za Kaštel Sućurac. Taj projekt je napravio Grad u suradnji sa konzervatorskim odjelom i izrađivačem tendi kao najekonomičnije i najprihvatljivije rješenje. Radi se o običnoj dvoplošnoj tendi kojoj je konstrukcija i platno bež tonova, bez reklama i samo s natpisom ugostiteljskog objekta.
Grad Kaštela je specifičan jer postoji sedam različitih riva kojima se mora pristupati individualno, jer je svaka riva cjelina za sebe. Također Gradu je u interesu da svi ugostiteljski objekti rade, ali da naš Grad dobije jedan ujednačen i uredan izgled koji se uklapa u vizuru stare gradske jezgre, a ne šarenilo i nered

Osim što je Grad izradio projekt odlučio je i osloboditi od naknade za jednu godinu ugostitelje koji izrade takvu tendu. Za terase uz objekte osnovano je Povjerenstvo koje se sastoji od stručnih osoba i tim objektima će se pristupati individualno i maksimalno izaći u susret – dio je iz objašnjenja nadležnih, koji su naglasili da su se do sada o ovoj temi tri puta sastali s predstavnicima Ceha ugostitelja te desetak puta s konzervatorima.

Iznoseći svoja iskustva s dosadašnjim rješenjima, posebno kod olujnih nevremena te iznoseći iskustva iz nekih drugih gradova, nazočni ugostitelji kritizirali su odluke konzervatora, zaključujući da Hrvatska ima jedinstven zakon no kako se on ne tumači i provodi svugdje jednako. Kritike su uputili i nadležnima u Gradu zbog činjenice da nikada nisu organizirali sastanak ugostitelja i konzervatora, na kojem bi ugostitelji iznijeli konkretne probleme s terena, na što je Željana Delić kazala kako ona u ime ugostitelja razgovora i surađuje s konzervatorima i kako je do sada uloženo dosta truda da se iznađu najbolja, a zakonski prihvatljiva rješenja te je predloženo rješenje jedina zakonski prihvatljiva varijanta.

- Ne može to biti jedina varijanta, pa nije ono što konzervatori kažu Sveto pismo. Trebali smo održati sastanak s konzervatorima, razviti diskusiju, dati prijedloge. Ovako ste nas stavili pred zid i gotovo – ustvrdio je predsjednik Udruženja obrtnika, Ivan Gotovac, koji je ujedno predložio da se s provedbom Odluke sačeka do uređenja rive u Donjim Kaštelima jer će nove vizure tražiti i novi izgled terasa.

- Meni se čini da oni ne znaju koje su naše potrebe, iako nas uvjeravaju da znaju. Ja jednostavno znam da oni ne znaju – zaključio je Kovač.

Nakon burne rasprave, u kojoj su ugostitelji bili složni da su promjene i uređenje izgleda štekata potrebni i da se treba uvesti red, ali da se trebaju naći nova, odgovarajuća rješenja, pročelnica Marija Pelivan zaključila je kako će se uskoro, na traženje ugostitelja, organizirati sastanak na kojem će, uz predstavnike ugostitelja i Grada, sudjelovati i predstavnici iz Konzervatorskog odjela.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij