hren
 

ZA DVANAEST HUMANITARACA
Dan dobrovoljnih drivatelja krvi, koji se u Hrvatskoj obilježava krajem listopada i ove je godine bio prigoda da Gradsko društvo Crvenog križa Kaštela održi svečanu skupštinu dobrovoljnih darivatelja krvi te uruči prigodne poklone i zahvalnice darivateljima koji su ove godine poklonili dragocjenu tekućinu jubilarni broj puta.

Tako su gosti večeri, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić i pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić, zahvalnice i poklone za jubilarna darivanja krvi uručili Igoru Maršiću, Tonću Mandiću, Branku Sunari, Tomislavu Zelembabi, Marijanu Čotiću, Jošku Kapetanoviću i Iliji Perkoviću za 50 puta, a Snježani Galić za 55 puta darovanu krv.
Poklone i zahvale dobili su i Joško Rokov za 75 darivanja krvi te Branko Marinović i Boris Petković za 100 puta darovanu krv, dok je Maksim Blagaić krv do sada poklonio čak 125 puta.

- Bio sam vrlo plašljiv i mislio sam da je darivanje krvi samo za hrabre. No, kad mi se od karcinoma jetre razbolio otac, koji je bio radnik u pogonu vinilklorida u Jugovinilu, mnogi moji prijatelji dali su krv za njega što je i mene ohrabrilo, odvažio sam se, dao krv prvi put i potom nastavio do danas, trudeći se da darivanje propagiram kao nešto najbolje čime čovjeku možeš pomoći i spasiti život – kratko je o svojim počecima darivanja krvi kazao Blagaić, koji je krv počeo darivati 1973. godine, sa 25 godina života.

Inače. Blagaić je član kluba DDK Adriachem, uvijek je bio član uprave , a dugo godina i predsjednik kluba. Svira gitaru pa često nakon akcije darivanja animira ekipu koja zajedno zapjeva i proveseli se, jer  kako kažu, pjesma je lijek za život.

Svim darivateljima krvi, ove je večeri na humanosti i velikom srcu, uz Ivanovića, Udovičića i Zokić zahvalio i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Kaštela, Petar Boljat, koji je zahvale uputio i svima onima koji pomažu radu kaštelanskog Crvenog križa i akcijama darivanja krvi.

Vrijedi napomenuti da su kaštelanski darivatelji Branko Marinović i Boris Petković, prije nekoliko dana postali dobitnici županijske Povelje darivateljima krvi, koju im je na prigodnoj svečanosti uručio župan Blaženko Boban.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij