hren

UREĐENJA GROBOVA I POČAST POKOJNICIMA
Prema katoličkom kalendaru, 1. studenog blagdan je Svih svetih kada slavimo sve svece, ne samo one koje je Crkva proglasila svetima već i one koji su živjeli svetost, a dan kasnije, 2. studenog, Dušni je dan kada se prisjećamo dragih pokojnika.

Blagdan Svih svetih slavi se zbog mnoštva običnih ljudi, koji su za svog života pokazivali ljudskost, služili Kristu i živjeli slijedeći ga, pa su tako ostvarili ideal kršćanskog života.

Crkva je tek manji dio njih proglasila svetima, a mnoštvu onih koji su živjeli na tragu svetosti danas se ne zna ni ime, pa je ovaj blagdan upravo zato ustanovljen svima njima u čast.

Dušni dan poseban je dan kada pohodimo posljednja počivališta svoje rodbine, prijatelja i poznanika, te uređujemo groblja kao znak pažnje i vjere.

Prošlost, sadašnjost i budućnost - ove tri stvarnosti prožimaju naše ljudsko iskustvo vremena i povijesti. Prošlost je nepovratna, sadašnjost nam izmiče između prstiju, budućnost nedogledno otvorena. Cjelini života pripadaju sva tri vremena. Sjećanja na one koji su otišli s ovoga svijeta i misao na neupitnu isto takovu stvarnost za svakoga od nas živućega, stavlja uvijek iznova postavljano pitanje: čemu i što je naša egzistencija?

Svaki dan više, ujedno je jedan dan manje. Umire djetinjstvo i rađa se mladost; umire mladost i dolazi starost. Dan Svih svetih kao i Dušni dan trebali bi nas podsjetiti  da se jedanput propušteno ne da više nadoknaditi.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij