hren
 

 

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje u subotu, 27. listopada za vrijeme kojega je posvetio novi oltar i blagoslovio obnovljenu kuću Službenica Milosrđa – Anćela u Kaštel Sućurcu. 

U koncelebraciji je bilo osam svećenika predvođenih generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem i don Ivanom Delićem, župnikom u K. Sućurcu, a misi su nazočile sestre Anćele iz Generalne uprave iz Italije pod vodstvom generalne poglavarice s. Gabrielle Tettamanzi, potom predstavnici grada i županije: kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić, splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić i saborski zastupnik Ante Sanader.

Riječi dobrodošlice uputila je provincijalna poglavarica s. Mariangela Galić. Podsjetila je na dolazak Službenica Milosrđa u Kaštel Sućurac 1934., kada su podigle samostan i posvetile ga Majci Mariji nazvavši ga „Dom Blažene Djevice Marije“. Započele su svoj rad ponajprije otvaranjem škole kroja i narodnog veza za žensku djecu i mladež, a uskoro je s radom počeo dječji vrtić i obdanište. 

Vođene majčinskom brigom vrata svoga doma otvorile su djevojkama iz udaljenijih mjesta kako bi imale gdje boraviti dok su pohađale srednju školu. U težim političkim previranjima i nepovoljnim prilikama za Crkvu, kada su gotovo sve katoličke odgojne aktivnosti bile ograničene ili potpuno onemogućene, sestre su u toj kući organizirale smještaj za starije, bolesne i nemoćne osobe u obiteljskom okruženju.

„Poodmakla dob sve većeg broja sestara i za nas je izazov s kojim se svakodnevno suočavamo u našim kućama. Naša Utemeljiteljica, sv. Marija Krucifiksa, starije sestre je nazivala 'najodabraniji dio Družbe'. (…) Stoga i u ovom današnjem slavlju želimo svoj pogled zahvalnosti i ljubavi uputiti upravo njima – našim starijim sestrama. Njima neizmjerno dugujemo za baštinu karizme koju su nam sačuvale i prenijele svojim životom.

Želja nam je da im ovaj ambijent, sagrađen s namjerom da im omogući bolju i smireniju skrb, bude mali izraz naše ljubavi i naše odanosti“, istaknula je provincijalna poglavarica zahvalivši svima koji su pomogli izgradnju objekta (u kojemu će moći biti smješteno oko 30 osoba): Generalnoj upravi Službenica Milosrđa, koja je financirala projekt, projektantu prof. Darju Gabriću sa suradnikom Josipom Matijevićem iz „GD Arh“, izvoditelju radova firmi Svod d.o.o. i drugima. Tom prigodom uređena je kapela, ognjište toga samostana, djelo umjetnika prof. Josipa Bosnića, koji je napravio oltar, ambon, križni put, vitraje i svetohranište. Uređenje kapele još nije u potpunosti dovršeno.

U svojoj je propovijedi nadbiskup Barišić u duhu evanđeoskog teksta govorio o brizi za osobe treće i četvrte životne dobi. Podsjetio je kako one često postanu smetnja u životu mladih ljudi, ne znaju kamo bi s njima, ne žele ih slušati kako se ponavljaju, živcira ih što dobro ne čuju i najradije bi ih ušutkali. A oni su test njihove, naše ljudskosti. Zaboravljamo da je prava životna mudrost ugrađena u njihov život. Bez našeg oca i majke, djeda i bake, starije sestre i brata ne bismo znali kamo nam je ići. 

Oni su stupovi naše vjere, kazao je nadbiskup te dodao: „Svi smo mi djeca svojih roditelja i formirani smo na ramenima svoga oca, u zagrljaju svoje majke i na koljenima svoga djeda i bake. Stoga nemojmo ih ušutkivati nego skrbimo o njima i pružimo im ono najpotrebnije: ljubav. Ovaj Dom je ponos naših sestara Službenica Milosrđa, ali s njime će i Kaštela biti ljepša i naše društvo bolje.“

Nakon što je posvetio novi oltar, nadbiskup je na kraju mise sestrama i svima onima koji budu dolazili tu na okrjepu poželio da se napajaju na tom izvoru Kristove ljubavi i šire zajedništvo, solidarnost i ljubav.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij