hren
 

FILM I KNJIGA S DOSADA NEPOZNATIM PODACIMA
Da su istraživanja slovenskog publiciste Romana Leljaka o Jasenovcu te iz tih istraživanja nastala knjiga i dokumentarni film naslova „Mit o Jasenovcu“, mnogima i više nego zanimljivi, pokazala je ove nedjelje publika koja je do posljednjeg mjesta ispunila sjedeća i stajaća mjesta dvorane u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Nakon Zagreba, Splita, Osijeka, Vukovara i još nekoliko hrvatskih gradova, Leljak je svoje najnovije djelo predstavio i Kaštelanima, zahvaljujući organizaciji dragovoljačko-braniteljske udruge Stina pradidova i društva Huda jama.

U uvodu večeri profesor Nedo Šapina predstavio je Leljaka, naglasivši kako je istina poput vode i uvijek nađe put da dođe na površinu te kako je put u budućnost put istine i vjere.
A svoju istinu o Jasenovcu Leljak je kaštelanskoj publici potom ispričao kroz 80-ak minuta dokumentarnog filma, u kojem su se mogli čuti brojni audio zapisi, dokumenti i činjenice iz 30 tisuća dokumenata do kojih je autor došao u srpskim, hrvatskim i njemačkim arhivima.

Kroz film se, prema Leljakovim istraživanjima, prikazuje manipuliranje brojem žrtava u Jasenovcu i to iz više razloga, od kojih je jedan i naplata ratne štete od Njemačke. Posebno se spominju žrtve logora Sajmište kod Beograda, u kojem je, prema tim istim istraživanjima, bio značajno veći broj umrlih nego u Jasenovcu, a dio žrtava Sajmišta vode se kao žrtve Jasenovca. Leljak je u istraživanju pronašao imena i prezimena umrlih u Jasenovcu, a njihova imena i prezimena, njih 1653, objavljena su u Leljakovoj knjizi.
Kako je prikupljao dokumentaciju, na što je pri tom nailazio te koji su mu bili glavni razlozi tog istraživanja, Leljak je publici ispričao nakon projekcije filma

- Istraživanja o Jasenovcu radio sam za budućnost, za generacije koje dolaze – kazao je Leljak.

Članovi udruge Stina pradidova ove su večeri, u skladu s tematikom filma, sve podsjetili kako se od 97 žrtava savezničkog bombardiranja crkve u Kaštel Sućurcu, njih čak 69 vodi kao žrtve Jasenovca, zbog čega su Gradu Kaštela uputili prijedlog da od nadležnih zatraže ispravku tog podatka i da se jednom zauvijek kaže točna istina o tim tragičnim događajima.

Romano Leljak od domaćina predvođenih predsjednikom Antom Komljenom, dobio je prigodnu zahvalnicu za svoj rad, a nakon Kaštela predstavljanje filma i knjige seli u Samobor i druge hrvatske gradove, a početkom studenog Leljak će s ovim svojim djelima gostovati i u Srbiji. Leljakovo novo gostovanje u Kaštelima, s filmom „Maribor – najveće stratište Hrvata“, najavljeno je za nekoliko mjeseci.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij