hren
 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE I FILMA ROMANA LELJAKA
Dokumentarni film i knjiga „Mit o Jasenovcu“, slovenskog istraživača i publiciste Romana Leljaka, bit će predstavljena 21. listopada u 19 sati, u izložbenom prostoru dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću. Ovo predstavljanje pred Kaštelanima organizira dragovoljačko-braniteljska udruga „Stina pradidova“ i društvo „Huda jama“, a na predstavljanju će o knjizi i filmu govoriti sam autor.

Prvo predstavljanje održano je u Zagrebu krajem rujna, a u manje od mjesec dana i knjiga i film izazvali su cijeli niz reakcija, od pohvala do značajnih kritika.
Uoči prvog predstavljanja, Leljak je ustvrdio kako film i knjiga donose neke podatke slabije poznate široj javnosti, prikupljene iz Vojnog arhiva te arhiva jevrejskog istorijskog muzeja, kao i  Muzeja žrtava genocida u Beogradu te iz arhiva u Novom Sadu, Skopju, Slavonskom Brodu i iz Državnoga arhiva u Zagrebu, gdje je sakupio oko 30 tisuća dokumenata o Jasenovcu. Leljak je pri tome ustvrdio da je Jasenovac bio gotovo isključivo radni logor te da je između ustaša i Židova postojala čvrsta suradnja.

Najveći kritičari Leljakovog djela zamjeraju mu niz tvrdnji i problematičnih teza, u kojima odbacuje veliki dio znanstvenih istraživanja o Jasenovcu, navodeći kako je tamo stadalo puno manje ljudi, posebno Židova, Srba i Roma, nego se službeno navodi.


KOMENTARI: