hren

KROZ POVIJEST, KULTURU I UMJETNOST
Štovanje Gospe od Ružarija u Kaštelima, ali i diljem kršćanskog svijeta, kao i značaj molitve krunice u vjeri, povijesti i umjetnosti, bila je tema predavanja koje je u srijedu u dvorcu Vitturi zainteresiranim sugrađanima održala prof. Ankica Babin.

Kroz ovo predavanje Babin je publiku provela kroz povijest, od velike pobjede kršćanske vojske nad Turcima u 16. stoljeću kod Lepanta, što je dovelo do snažnog zamaha obnove religioznog života u pojedinim područjima pa tako i Dalmaciji. U čast te velike pobjede u Mletačkoj Republici organizirane su brojne svečane procesije te ustanovio crkveni blagdan Gospe od Pobjede, koji se kasnije naziva blagdan Gospe od Ružarija.

Ružarij je naziv za krunicu, odnosno predmet u obliku vijenca  s posebnim kuglicama koji služi kao sredstvo molitve, a potpuni ružarij sastoji se od 150 Zdravo Marija, 15 Očenaša i tri Otajstva.
Inače naziv ružarij došao je zbog asocijacije na vjenčić napravljen od ruža, koji se u nekim davnim vremenima nosio kao ukras na glavi, a poznato je da se Gospini kipovi često ukrašavaju upravo vijencem od ruža.

Babin je u svom predavanju istakla i kako se Blagdan Gospe od Ružarija širio kršćanskim svijetom te ostavio značajan trag u književnosti i likovnoj umjetnosti te posebno u gradnji crkava i oltara, pri čemu je iznijela cijeli niz primjera.
Poseban osvrt Babin je dala na štovanje ovog blagdana u Kaštelima, naglasivši kako se Gospa od Ružarija štovala u Kambelovcu i Lukšiću, no posebno je ovaj blagdan do danas značajan u Kaštel Starom. U uvodu je napomenula kako je najstariji nalaz krunice ili ružarija u Kaštelima onaj načinjen od kosti, a pronađen je u srednjovjekovnom selu Sućurcu.
U Lukšiću i Kambelovcu i danas postoje dokazi o značaju Gospe od Ružarija u ovim župama, kroz slike, oltarske pale i oltare, dok je župna crkva u Kaštel Starom, posvećena upravo Gospi od Ružarija.

Ovaj blagdan proslavlja se u Starom od samog osnutka sela što se potvrđuje oltarom posvećenom Gospi od Ružarija u najstarijoj crkvi ovog mjesta,  izgrađenoj krajem 16. stoljeća, koja nosi ime Sv. Ivana Krstitelja.
Isto tako, 1637. godine spominje se Bratovština Gospe od Ružarija, a 1640. godine kaže se da je na tom oltaru služena misa u čast blagdana Katarine Sienske, dominikanske  svetice, koja je uz svetog Dominika ponajviše zagovarala kult molitve Ružarija.
Blagdan Gospe od Ružarija, navela je Babin, slavi se u starosejskoj župi svake prve nedjelje u listopadu, kroz trodnevnice, svetim misama i velikom procesijom u kojoj, osim samih župljana sudjeluju i brojni gosti.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij