hren

PREDAVANJE ANKICE BABIN
Blagdan Gospe od Ružarija obilježen je u prvoj nedjelji listopada, a o ovom blagdanu i kultu Gospe od Ružarija, koji je  veoma je raširen u kršćanskome svijetu, govorit će se ove srijede, 17. listopada, s početkom u 19 sati, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, na predavanju prof. Ankice Babin pod nazivom ''Štovanje Gospe od Ružarija u Kaštelima“, koje organizira društvo za očuvanje kulturne baštine Bijaći.

- Molitva Ružarija kao oblik marijanske pobožnosti začinje se u 13. stoljeću, a svoj vrhunac ima u vremenu poslije bitke kod Lepanta 1571. godine i pobjede Kršćanske armade nad Turcima. Tada se u čast Gospe od Pobjede, koja mijenja naziv u Gospe od Ružarija, širom posjeda Mletačke Republike podižu sakralni objekti s oltarima posvećenim ovome kultu. U Dalmaciji, koja je bila značajan venecijanski posjed, izgradnja navedenih objekata posvećenih Gospi od Ružarija započinje veoma rano, odmah iza Lepantske bitke. 

Najstarije crkve u Kaštel Lukšiću i Kaštel Kambelovcu posjedovale su oltare i oltarne pale Gospe od Ružarija. Blagdan se najviše častio i časti u  Kaštel Starom. Tom kultu posvećena je nova župna crkva, uz kapelicu, oltar i oltarnu palu u staroj župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja. Sedmi listopad, kada kalendarski pada blagdan Gospe od Ružarija, jest glavni blagdan ove župe, iako ona nosi naziv Župa sv. Ivana Krstitelja. Slavi se prve nedjelje u listopadu, kada  vjernici nose kip Gospe od Ružarija oko cijeloga mjesta – dio je iz uvoda o predavanju na kojem će svi zainteresirani moći saznati još cijeli niz zanimljivosti vezanih uz blagdan Gospe od Ružarija.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij