hren

ODRŽANA PRVA RADIONICA NA TEMU PLANA UPRAVLJANJA OBALNIM PODRUČJEM GRADA KAŠTELA
U organizaciji JU RERA i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita, ovog je petka u Podvorju u Kaštel Sućurcu održana prva iz serije od četiri radionice na temu Plana upravljanja obalnim područjem Grada Kaštela Tema prve radionice bila je Klimatske promjene i prirodni okoliš.

Nakon uvodnih riječi Srećka Radnića iz JU RERA, prisutnima je ciljeve radionica objasnila Martina Baučić sa FGAG govoreći općenito o Planu kao i temama koje će se obrađivati na ovim radionicama.

Akcijski plan zasnovan je na integralnom upravljanju obalnim područjem te prostornom planiranju morskog područja Kaštela. Cilj ovog Plana je promocija održivog razvoja obalnog područja zasnovan na turizmu. Plan će se fokusirati na mjerama zaštite morske obale koja je zbog klimatskih promjena ugrožena podizanjem razine mora i plavljenjem.

Konačni Plan izraditi će stručni tim Fakulteta građevinarstva u Splitu, a njegov dovršetak očekuje se u svibnju slijedeće godine.

Kako bi ovaj Plan bio što relevantniji na radionice je pozvano više od 80 dionika, među kojima su bili predstavnici Grada Kaštela, Županije Splitsko-dalmatinske, udruga građana, gradskih institucija, Turističke zajednice, Muzeja grada Kaštela, konzervatori i drugi.

Utjecaj klimatskih promjena na obalno područje prva je tema koju je izložio dr.sc. Ivica Vilibić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split. Govoreći o globalnom zatopljenju i utjecaju tzv. stakleničkog efekta, posebno je istaknuo neupitnost podizanja razine mora, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou, ukazujući pri tom na potrebu izrade Plana koji će dati smjernice što i kako poduzeti kako bi se zaštitio obalni pojas.

Prirodni okoliš i izazovi njegovog očuvanja tema je o kojoj je govorila mag.ing.biol. Zrinka Jakl, posebno naglasivši neprihvatljivost betonizacije obalnog područja kao i potrebu za očuvanjem prirodnih staništa kako u moru tako i ostalom dijelu Kaštela i okolice.

U raspravama koje su uslijedile čule su se brojne ideje ali i birokratske poteškoće koje stvaraju određene prepreke u njihovim eventualnim realizacijama. Sporost administracije jedna je od najčešće spominjanih poteškoća, čulo se među ostalim, tijekom rasprave. Zajednički stav svih dionika u raspravi očitovao se u podršci izrade Plana upravljanja obalnim područjem Grada Kaštela kao zaloga za budućnost jer radi se o dugotrajnom i skupom, ali i neminovnom procesu.

Slijedeća radionica održat će se 26. listopada na temu Obalne zaštitne građevine i kulturna baština, a predavači će biti Jure Margeta i Katja Marasović.

Foto: PGK


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij