hren

ČESTITKE KAŠTELANIMA
Datum kada je Hrvatski sabor u podrumskim prostorijama INE donio odluku o raskidanju državnopravnih veza na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama činila dotadašnju državu SFR Jugoslaviju, 8. listopada 1991. godine, u Hrvatskoj se duži niz godina slavi kao Dan neovisnosti.

U toj oduci je utvrđeno da da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje države te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije.
Dan neovisnosti državni je praznik i neradni dan, a ujedno i prilika da se upute čestitke građanima pa je tako i ove godine na adresu Portala pristiglo nekoliko čestitki, upućenih svim građanima Hrvatske, a posebno Kaštela.

- Poštovane Kaštelanke i Kaštelani, upućujemo vam čestitke povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske. Ponosno i radosno proslavimo ovaj nacionalni praznik, istaknimo hrvatske zastave i sjetimo se svih onih koji su izgubili živote u Domovinskom ratu i bez kojih naša država ne bi postojala. Dan neovisnosti obilježava se 8. listopada, na dan kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čemu je prethodio istek tromjesečnog moratorija hrvatske Ustavne Odluke o samostalnosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. Odluka nije stupila na snagu zbog zahtjeva Europske zajednice s ciljem da se kriza pokuša riješiti mirnim putem. Istog dana isteka moratorija zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore. Sljedeći dan Sabor je donesenom Odlukom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.
Proslavimo dostojanstveno jedan od važnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti – poručili su u ime Grada i Gradskog vijeća, gradonačelnik Denis Ivanović te predsjednik Gradskog vijeća, Ivan Udovičić.

- Prije 27 godina donijeli smo  jednu od najvažnijih odluka u modernoj hrvatskoj državnosti, no nakon toga uslijedili su teški dani za našu državu. Svi znamo čija je žrtva u stvaranju hrvatske države bila najveća i nemjerljiva pa koristimo ovaj dan kako bi odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, našim suborcima s brojnih ratišta. Iako danas slavimo, ne možemo zaobići činjenicu da još uvijek postoji niz problema s kojima se svakodnevno susreću i branitelji i svi ostali građani. Zbog toga i dalje trebamo biti kao jedno, baš kao i prije 27 godina, kako bi napokon naš san u potpunosti bio ostvaren, san o modernoj i demokratskoj državi, uspješnoj i gospodarski prosperitetnoj. Sretan vam Dan neovisnosti – čestitka je iz dragovoljačko braniteljske udruge Stina pradidova.

- Odlukom koju je Sabor donio 1991. godine, omogućen je slobodan razvoj Republike Hrvatske. Ovog dana slavimo ostvarenje težnji hrvatskoga naroda za osamostaljenjem i suverenošću, ali i iskazujemo posebnu zahvalnost svima koji su svojim sudjelovanjem u Domovinskom ratu obranili tu hrvatsku neovisnost.  Hrvati su nakon teških godina ostvarili svoj višestoljetni san o slobodnoj i neovisnoj državi. S ponosom se prisjećamo svih tih dana, ali gledamo i naprijed ka budućnosti, ekonomskom razvoju, jačanju gospodarstva, razvoju društvene odgovornosti i svemu što jednu državu čini poželjnom i prosperitetnom. Sretan vam ovaj praznik – poručili su iz Graskog odbora HDZ-a.

- Hrvatska danas slavi svoju neovisnost. Ova odluka imala je poseban značaj u građenju te neovisnosti, no tu neovisnost morali smo braniti i svojim životima i svojim domovima.  S dubokim poštovanjem prisjećamo se danas herojstva  naših branitelja, onih koji su za Hrvatsku dali svoje zdravlje i živote. Njihova žrtva ostavila nam je obavezu da nastavimo graditi pravednu, humanu i sretnu zemlju Čuvajmo uspomenu na Domovinski rat i danas dostojanstveno iskažimo duboku zahvalnost svima koji su sudjelovali u ostvarenju hrvatskog sna – čestitka je koju je uputio HSP Kaštela i njegov predsjednik Ante Komljen.

- Dan neovisnosti simbolično označava podsjećanje na sudbonosno vrijeme od prije dvadeset i sedam godina, u kojem je Hrvatska, uvidjevši da više ne može opstati u bivšoj državnoj zajednici, odlukom Hrvatskog sabora raskinula državno-pravnu povezanost sa SFR Jugoslavijom. Danas,gotovo tri desetljeća kasnije, Republika Hrvatska je samostalna i neovisna država, članica EU i NATO-a, te bismo mogli reći punopravan član najbitnijih europskih i svjetskih asocijacija. Međutim, kakvo je stanje danas unutar naše samostalne države, kakav je danas hrvatski narod, da li je i on danas neovisan i samostalan. Nažalost, tu ne možemo biti zadovoljni jer velika većina hrvatskog naroda danas, gotovo tri desetljeća kasnije, niti je neovisna niti samostalna.
Općenita je percepcija da danas svi zajedno živimo u društvu koje može i mora biti puno bolje, društvu koje je isprepleteno brojnim podjelama i opterećeno svojom prošlošću umjesto da gleda u budućnost, društvu u kojem jedni imaju mnogo veća prava i dozvoljeno im je mnogo više nego drugima, društvu u kojem većina stanovništva živi na kredit, isto kao i država....

Posljedica svega toga je veliko iseljavanje i loša demografska slika društva, te jedno gotovo opće stanje apatije i beznađa. Međutim, teška vremena od prije dvadeset i sedam godina smo svi zajedno kao nacija prevladali, pa tako moramo imati nadu, ali svi zajedno i želju, da ćemo i ovo današnje teško stanje svi zajedno kao nacija prevladati. To kao nacija dugujemo ponajprije svima onima koji su dali svoj život za našu hrvatsku domovinu i našu slobodu.
U nadi brzog dolaska jednog takvog vremena u našoj domovini, svima vama želimo sretan Dan neovisnosti – čestitka je iz udruge Savez za Kaštela, koju je potpisao predsjednik Mario Serajlić.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij