hren
 

I OVE GODINE ODLIČNI REZULTATI
Tijekom mjeseca rujna u Kaštelima je u komercijalnom smještaju boravilo 9222 gosta, koji su ostvarili 50942 noćenja, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine porast dolazaka od osam, a noćenja od četiri posto, podaci su kojima raspolažu nadležni u Turističkoj zajednici Kaštela.

U ovom mjesecu najbrojniji su bili gosti iz Njemačke koji su činili 21 posto od ukupnog broja gostiju, a potom Poljaci sa 13 posto učešća. U tom periodu domaćih gostiju bilo je tri posto od ukupnog broja turista.

Komercijalni, kategorizirani smještaj, u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna, zabilježio je 96503 dolaska i 565938 ostvarenih noćenja, što je porast dolazaka za 19 posto, a noćenja za 18 posto u odnosu na devet mjeseci prije godinu dana.

U navedenom razdoblju udio domaćih gostiju iznosio je sedam posto, a najbrojniji su bili Poljaci s 28 posto te Nijemci s 15 postotonim učešćem u ukupnom broju dolazaka i noćenja.


DOLASCI I NOĆENJA 2018 /2017, KOMERCIJALNI - kategorizirani SMJEŠTAJ

- Prema gornjim podacima imamo izvrsnu turističku sezonu. Povećanja u postocima i brojčana povećanja su značajna. Posebno veseli povećanje u broju domaćih gostiju u odnosu na 2017. godinu. Naime u razdoblju od siječnja do rujna domaći gosti su ostvarili 35.734 noćenja . U istom razdoblju prošle godine domaći gosti su ostvarili 27.298 noćenja. Ovim povećanjem domaći gosti su četvrti. po zastupljenosti gostiju u Kaštelima, iza Poljske, Njemačke i Češke.
Napominjem da u komercijalnom smještaju imamo oko 9300 kreveta, a od toga je u domaćinstvima oko 8300 kreveta
Prema e- visitoru , u domaćinstvima je registrirano 1642 objekta, odnosno 1490 obveznika (iznajmljivača). To je za 25 posto više iznajmljivača od istog razdoblja 2017. godine kada smo imali 1284 objekta i 1186 obveznika u istom razdoblju.

Ne vodimo službenu evidenciju o nautičarima, ali kako imamo najveću luku nautičkog turizma u Županiji SD , dobivamo podatke i stanje nas itekako zanima. Nautičari koji prvi otvaraju i zadnji zatvaraju sezonu itekako doprinose razvoju turizma u našem gradu i postavljaju Kaštela visoko na ljestvici atraktivnih destinacija za nautičare. Prema neslužbenim podacima u prvih devet mjeseci kroz Marinu Kaštela je prošlo oko 40 tisuća nautičara, s napomenom da se tranzit nautičara odvija skoro isključivi vikendima – dodatni su podaci koje smo dobili od direktorice Turističke zajednice, Nade Maršić.


KOMENTARI: