hren
 

DVADESETI ROĐENDAN VRTA
Ovog je četvrtka u svetištu Gospe Stomorije na poseban način obilježena 20. obljetnica osnutka Biblijskog vrta, a ovo događanje organizirali su udruga Biblijski vrt, školski botanički vrt škole Ostrog, Grad Kaštela, Bratovština Gospe Stomorije i JU Krš i more.

Program obilježavanja vodila je Vera Rilov, predsjednica udruge Lijepa naša Kaštela, a jedna od utemeljiteljica Biblijskog vrta, kaštelanska ekologinja Ivna Bućan, podsjetila je sve na ideju i realizaciju ovog jedinstvenog projekta.
Biblijski vrt utemeljila je manja grupa entuzijasta i zaljubljenika u prirodu i Kaštela prigodom drugog posjeta Ivana Pavla II ovim prostorima,. U vrtu se, na posebnom mjestu nalazi maslina, koja je ovdje donesena s oltara na kojem je Papa govorio misu i koju je papa blagoslovio, a uz nju u vrtu se nalazi cijeli niz biljaka koje se spominju u Bibliji.
Osim raznolikog biljnog svijeta u Biblijskom vrtu nalaze se i umjetnička djela, poput „Jabuke“ i „Križa života“ kipara Kažimira Hraste te „Noine arke“, koju je izradio pokojni  Vasko Lipovac. Tu je i izvor vode, dio vrta posvećen crljenku kaštelanskom, dijelovi vrta posvećeni  Marku Maruliću, Jurju Dalmatincu, Ivanu Meštroviću i Bartolu Kašiću te druge zanimljivosti.

O prirodnim ljepotama kaštelanskog kraja, posebno važnosti područja Kozjaka, na obljetnici je nazočnim prijateljima i suradnicima projekta Biblijski vrt, govorio Guido Piassevoli iz JU Krš i more, a o Biblijskom vrtu i pojedinim segmentima u njemu govorio je i Ante Vuletin.
Bila je ovo prigoda i da dogradonačelnik Kaštela, Grgica Benutić, uruči posebno priznanje Grada Kaštela Ivni Bućan za njen neizmjerni doprinos ekologiji i zaštiti okoliša te utemeljenu školskog botaničkog vrta te Biblijskog vrta.

U svečanom programu sudjelovali su franjevački bogoslovi izvevši „Pjesmu stvorova“ sv.  Franje Asiškog, a kako  je ovog dana ujedno bio i blagdan Sv. Franje, fra Božo Vuleta, ravnatelj  Franjevačkog instituta za kulturu mira u Splitu, između ostalog, govorio je o encikliki pape Franje „Hvaljen budi“ za koju mu je glavna inspiracija bio upravo sv. Franjo.

Ovom svečanom obilježavanju prethodila je cjelodnevna likovna kolonija, koju je predvodio dekan Kažimir Hraste i profesori Umjetničke akademije u Splitu, a u njenom radu sudjelovalo je 11 studenata. Njihovi radovi naknadno će biti predstavljeni na prodajnoj izložbi, kada će se predstaviti i projekt Puta križa, za koji su sredstva od prodaje tih djela namijenjena.

Cijelo događanje, koje je proteklo u znaku ekologije i zaštite okoliša, s podsjećanjima na sv, Franju, koji je bio jedan od prvih ekologa, završeno je posebnom porukom Ivne Bućan.

- Napredak i blagostanje kojem težimo na račun destrukcije prirode, vode, tla i zraka o kojima ovisimo, vode nas u propast – zaključila je profesorica Bućan.

Foto Ivana Topić


KOMENTARI: