hren

PRIČA O KAŠTELIMA
Centralna događanja manifestacije Mediteranski dan obale 2018. u organizaciji Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) koji već 40 godina djeluje u Splitu, održavat će se od subote 22. rujna, do utorka 25. rujna, a dio ove manifestacije ove je godine posvećen i Priči o Kaštelima te u obilježavanju sudjeluje i Muzej grada Kaštela.

Manifestacija ima radni dio kampanje te cijeli niz edukacijskih aktivnosti poput radionica, izložbi, podvodnog čišćenja ili mediteranskog sajma. Predstavit će se cijeli niz institucija i organizacija koje rade na očuvanju mora i obala.

- PAP/RAC u suradnji s Muzejom grada Kaštela, Katedrom za urbanizam Fakulkteta građevinarstva, gimnazijom Vladimir Nazor i Rerom, predstavljaju inicijative vezane uz Kaštelanski zaljev. Jedan od prvih PAP/RAC-ovih projekata bio je Program upravljanja područjem Kaštelanskog zaljeva, dok Rera, u okviru EU projekta COEVOLVE upravo započinje izradu Plana upravljanja obalnim područjem Kaštela. Prikazom serije litografija s kraja XIX stoljeća, fotografija iz 1960-tih, dron snimki Muzeja grada Kaštela, potom idejama studenata arhitekture i urbanizma o mogućoj budućnosti u 2100-toj te vijestima iz budućnosti gimnazijalaca Vladimira Nazora, pozivamo na promišljanje o zaljevu koji nas spaja i o obali našem zajedničkom najvrjednijemu resursu – stoji u najavi događanja.

Tako će u splitskom Đardinu, navedenih dana biti cijeli niz aktivnosti vezanih i uz Kaštela i to u subotu od 9.30 do 13 sati, u nedjelju od 16 do 19.30 sati te u utorak od 14 do 17 sati.

Priča o Kaštelima donosi izložbu „Kulturni krajolici Kaštela 1960-2016“, koja se otvara u subotu u 9.30 sati. Ova izložba autorice Sanje Acalija, muzejske savjetnice, sastoji se od uvećanih fotografija velikog formata snimljenih iz zraka tijekom 1960-ih godina, video i audio snimki današnjih Kaštela uz pripovijedanje protagonista dr.sc. Ive Babića, dr. sc. Tonča Burića, prof. Ivne Bućan, Milivoja Novaka i Ante Vuletina.

Tim s Katedre za urbanizam FGAG-a i studenti pod mentorstvom doc.dr.sc. Ane Grgić predstavit će studentske radove na temu „Kaštela 2100“ nastale tijekom akademske godine 2017/2018. Bit će izloženi posteri, makete, zbirke i te drugi tematski sadržaji. Za tu svrhu PAP/RAC će osigurati štand, panoe i drugu potrebnu opremu.
Grupa učenika gimnazije Vladimir Nazor prezentirat će ovom prigodom vijesti iz budućnosti. Fokus na promet budućnosti i na javni prostor u obalnoj zoni Kaštela.

U navedenim terminima u Đardinu će biti postavljeni štandovi  PAP/RAC – a, Županije Splitsko – dalmatinske, Rere, Ekonomskog i Pomorskog fakulteta, Hidrografskog instituta i drugih sudionika sa cijelim nizom tema i predstavljanja projekata.
Tijekom ovih dana bit će organizirana i biciklijada, tombola, biciklistička alka, pub kviz, radionice,      turnir u igri „Mediteran – edukativna igra o moru i obalnom području“ i drugi zanimljivi sadržaji za sve generacije.
U tijeku manifestacije čistit će se podmorje oko Vranjica, a na još nekoliko lokacija u Splitu održat će se niz predavanja, izložbi i različitih susreta.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij