hren
 

TISUĆU SUDIONIKA
Ovog utorka poslijepodne u Marinu Kaštela u Kaštel Gomilici uplovilo je stotinjak jedrilica sa 800 djece i 200 volontera, sudionika ovogodišnjeg humanitarnog projekta „Flota mira Mirno more“, a u Kaštelima borave dva dana sudjelujući u brojnim radionicama koje su im pripremili domaćini.

Projekt „Flota mira Mirno more“, koji  organizira austrijska neprofitna organizacija Mirno more iz okolice Beča, provodi se na Jadranu od 1994. godine, a šest godina domaćin cijelog susreta je upravo Marina Kaštela.
Na put su sudionici krenuli u subotu iz nekoliko luka Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Šibensko-kninske županije, plovili nekoliko dana po Jadranu te stigli u Kaštela, odakle će se u četvrtak ponovo uputiti prema svojim matičnim lukama.

- Radi se o djeci s različitim poteškoćama u životu, od invaliditeta i kroničnih bolesti do djece koja su bez adekvatne roditeljske skrbi ili su proživjela različite traume. To su djeca iz cijele Europe pa ove godine imamo dvadesetak različitih nacionalnosti. I ove godine svi oni sudjelovat će u nizu radionica, kojima je glavni cilj učenje o toleranciji i odbacivanju predrasuda. Kroz radionice, kao i cijeli projekt ostvarit će nova prijateljstva, izgrađivati timski duh,  međusobno učiti i izgrađivati dugoročni mir.  Ove godine imaju i radionicu plivanja na novom bazenu – kazala je Tena Romani iz organizatorskog odbora projekta.

Projekt ima brojne donatore, a ovog puta kaštelanski domaćin Josip Berket, koji se svima zahvalio, posebno je istaknuo obol Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

- Svi sudionici ovog projekta oslobođeni su plaćanja cestarina od Macelja do Kaštela ili svojih polazišta, a boravak u svim lukama u koje flota stiže, u svim županijama, je besplatan. Radi se o oslobađanju plaćanja oko 110 tisuća eura različitih pristojbi i na tome im zahvaljujemo – kazao je Berket.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: