hren
 

MARIĆ U RADNOM POSJETU KAŠTELIMA
Ministar državne imovine Goran Marić, ovih dana boravi u Dalmaciji, a nakon sastanka u Splitsko-dalmatinskoj županiji te prije odlaska u radni posjet Visu, u ponedjeljak kasno poslijepodne nakratko je posjetio Kaštela te razgovarao s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem i njegovim zamjenicama o aktualnim temama državnog vlasništva u Kaštelima.

- Rješavanja dugo godina zapuštenih nekretnina u vlasništvu države, rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i slično jedan je od naših glavnih zadataka. Uz to, važan je razvoj lokalnih zajednica i sredina pa tako ova Vlada, nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, što zna biti dugo i mukotrpno, daruje lokalnim zajednicama pojedine nekretnine, koje će lokalne zajednice koristiti u zakonom predviđene svrhe. No, moram naglasiti da se „na papiru“ vlasništvo mijenja, ali što su lokalne zajednice nego Hrvatska i ono što radimo jedinicama lokalne samouprave ustvari radimo Hrvatskoj – kazao je ovom prilikom ministar Marić na novinarsku konstataciju da je on ministar kojeg u lokalnim zajednicama najviše vole vidjeti, jer uvijek stiže s darovima.

Ministar Marić je s gradonačelnikom Ivanovićem razgovarao o nekoliko važnih tema, između ostalog i o stanju u Kaštelanskim staklenicima.
Kaštelanski staklenici bili su tema i ministrovog prethodnog posjeta Kaštelima u ožujku prošle godine, kada je ministar  izjavio kako će država u kratkom vremenu donijeti odluku o prodaji dijela imovine, ali u Kaštelanskim staklenicima i dalje je stanje isto.

- Moram naglasiti da ipak nije sve jednostavno, a Ministarstvo državne imovine ni na koji način nije nadležno za postupke stečaja. Međutim, predložio sam da predstavnik Ministarstva uđe u vjerovničko vijeće u ime Vlade, umjesto  nekih drugih institucija. Nadam se da će se ovih dana to i dogoditi, a koliko dajemo na važnosti rješavanju ove teme govori i činjenica da će to biti prvi slučaj da će državni tajnik biti u vjerovničkom vijeću.
A kad državni tajnik bude dio tog vijeća zatražit će izvješće o radu stečajnog upravitelja, zatražit ćemo promjene stanja, promptnu realizaciju dijela imovine radi namirenja, prvenstveno potraživanja radnika, a potom i ostalih vjerovnika i do kraja godine očekujem konkretnu realizaciju.
Kad se steknu uvjeti onda ćemo razgovarati i što s preostalom imovinom, odnosno sudbinom tog trgovačkog društva u vlasništvu države, a za tu sudbinu  veoma je zainteresiran i Grad Kaštela.
Ovo je nedopustivo da se godinama ništa ne čini, no ulaskom našeg predstavnika u vjerovničko vijeće stvari će se uskoro promijeniti – kazao je ministar Marić.

Osim o Kaštelanskim staklenicima, ovog se dana razgovaralo i o drugim nekretninama u vlasništvu države, a posebno o zemljištu približne površine 30 tisuća metara četvornih u Rudinama, na kojem bi mogla biti realizirana poticajna stanogradnja.

- S obzirom na provedenu anketu o poticajnoj stanogradnji, u skoroj budućnosti na zemljištu koje je sada u vlasništvu države u Rudinama, u blizini braniteljskih zgrada, taj bi se projekt izgradnje POS-ovih stanova mogao i realizirati. No, za početak potrebno je da nam Ministarstvo to zemljište daruje. Isto tako, među temama o kojima smo razgovarali je i zgrada u kojoj je sada smješten Zemljišno-knjižni odjel suda u Kaštel Lukšiću. Kako postoji mogućnost da bi se Zemljišnik preselio u zgradu nekadašnje Kemijske škole, kada ona bude renovirana, ako država Gradu daruje tu zgradu u Lukšiću, ona bi se koristila za neke druge društvene svrhe – naveo je gradonačelnik Ivanović.

Razgovoru ministra i gradonačelnika, nazočili su i gradonačelnikovi zamjenici Jadranka Matok Bosančić i Grgica Benutić te predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić, kao i saborski zastupnik Ante Sanader.

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI: