hren
 

FESTIVAL ŠALŠE I SALSE
Sinoć je u Kaštel Štafiliću održan 8. Festival šalše i salse u organizaciji udruge Šušur i pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, Županije Splitsko-dalmatinske i turističkih zajednica Kaštela i županije, a šampionsku šalšu ove su godine skuhali članovi udruge Prijatelji ojkavice.

Osmu godinu zaredom na Igrišću u Kaštel Štafiliću okupilo se mnoštvo Kaštelana i gostiju. I dok su jedni plesali u ritmu salse i ostalih latino plesova, drugi su pripremali i kuhali šalšu na desetak štandova, koju su tijekom večeri degustirali gosti i stručni ocjenjivački sud.

Šalšu su ove godine pripremali udruga Srce za srce, Udruga tjelesnih invalida Kaštela, Prijatelji ojkavice, KUD Putalj, restoran Baletna škola, udruga za revitalizaciju sela Opor Botići, udruga Ajmo zapivat i drugi.

- Evo je tek osam sati, a nama je ponestalo njoka. Šalše još imamo, al tražimo gdje bi mogli skuhati još njoka jer je potražnja velika – kazala nam je Mirjana Lemac iz KUD-a Putalj, a folklorašima su ususret izašli članovi udruge Ajmo zapivat i ustupili im svoje lonce pa je i njoka u nastavku bilo dovoljno.

- Mi smo ove godine spremali ražnjiće od pilećih prsa sa šalšom i špagetima pa iako su tu bile značajne količine, sve je pojedeno u 20-ak minuta. A znaju ljudi da smo mi prošlogodišnji šampioni i di se najbolje kuha – kazali su nam na štandu udruge koja okuplja Botiće, a na štandu do njih gdje su kuhali djelatnici i učenici srednje škole Braća Radić lonci su se također brzo ispraznili.

- Ostalo nam je još nešto malo šalše, a sve je drugo brzo otišlo. Nestalo je i čobanca kojeg su za ovu prigodu pripremali naši gosti iz Poljoprivredne škole u Đakovu – ustvrdile su profesorice koje su cijeli dan vrijedno pripremale sve za ovo događanje.

Na nekoliko štandova moglo se pronaći i drugih dalmatinskih specijaliteta pa je tako udruga Ajmo zapivat s Jurića lokve ponudila domaći sir i pancetu, pršut i domaću crvenu papriku te velike količine domaćih uštipaka.

Među onima koji su ove večeri degustirali pripremljeno bili su i dogradonačelnici Jadranka Matok Bosančić i Grgica Benutić.

- Ova vlaška šalša je odlična samo uz nju fali malo lešo janjetine, jer zna se da uz šalšu najbolje ide lešo – kroz osmijeh nam je kazao Benutić dok je kušao šalšu Prijatelja ojkavice, a s njim se složila i dogradonačelnica Bosančić.

Kako je dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić bila članica stručnog ocjenjivačkog suda, njenim pohvalama ove vlaške šalše dalo se naslutiti da bi uprava ta šalša mogla biti ovogodišnji šampion na Igrišću.

Naše pretpostavke pokazale su se točnima jer je ocjenjivački sud, u kojem su uz dogradonačelnicu bili i Antun Nišević, Roko Puće, Nada Maršić i Nada Bilić, odlučio da je najbolja šalša upravo ona koju su skuhali u udruzi Prijatelji ojkavice.

- Ovu šalšu skuhala je moja žena Matija, a pomogle su joj ženske članice obitelji. Ona voli kuhati šalšu,a  u šalši ćete naći i ljubavi i strpljenja. Mislim da moja žena ima onu neku žicu za kuhanje šalše – kazao je predsjednik udruge Ivan Plazonić.

Prema broju osvojenih bodova drugoplasirana šalša bila je ona srednje škole Braća Radić, a na treće mjesto plasirao se restoran Baletna škola.

No osim gastronomskih užitaka, ove je večeri bilo različitih plesnih, glumačkih i pjevačkih poslastica. Prijatelji ojkavice i Ajmo zapivat za ovu su prigodu skladali i izveli pjesmu o pomama. Nastupili su mladi glumci KUD-a Karol Woytila, Kaštelanske mažoretkinje, Karlovački bubnjari, plesne grupe i pojedinci iz nekoliko plesnih klubova, trbušne plesačice, plesači s vatrom, Bravo bend i mnogi drugi, a pod voditeljskom palicom Željke Perdić u dobrom raspoloženju sve je potrajalo do dugo u noć.

Dio prihoda ove večeri namijenjen je pomoći za prenoćište za beskućnike u Kaštel Gomilici.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: