hren
 

UVIJEK MUKE PO GRAĐANIMA
Građani koji se koriste južnim autobusnim stajalištem na Baletnoj u Kaštel Kambelovcu, kako za ukrcaj prema istoku Kaštela i Splitu, tako i za iskrcaj iz pravca Trogira, ostali su neugodno iznenađeni činjenicom da se autobusi Prometa na tom stajalištu ne zaustavljaju. Da nije riječ o nečijoj samovolji već da je ta odluka donesena u ovoj prijevozničkoj tvrtki, dalo se naslutiti prema obavijestima koje su postavljane na nekoliko mjesta na stajalištu.

U toj obavijesti stoji kako se autobusi Prometa na linijama 37 i 38 neće zaustavljati na tom mjestu zbog sigurnosnih razloga, odnosno nepostojanja odgovarajuće vertikalne i horizontalne signalizacije. Kako navedena obavijest nema potpis nadležne osobe niti pečat Prometa, bilo je upitno radi li se o službenoj obavijesti pa smo točne informacije pokušali dobiti u sjedištu Prometa u Splitu.

No, iako smo se telefonski „prošetali“ po nekoliko ureda, nitko nam nije znao dati točnu informaciju, a bilo je iznenađujuće  kako su nam neki od nadležnih tvrdili kako 50-ak metara dalje postoji novo stajalište i ne vide u čemu je problem ?
Tek nam je Vedran Knezović iz prometnog sektora obećao kako će ispitati situaciju, stanje i tko je donio takvu odluku te kako ćemo se ponovo čuti tijekom dana.

U međuvremenu, pitali smo nekoliko vozača Prometa zaustavljaju li se na navedenom stajalištu i svi su rekli „ne“, a samo nam je jedan odgovorio kako je ipak jednom stao jer mu je bilo žao osoba koje su čekale, a radilo se o turistima, kojima postavljena obavijest na hrvatskom jeziku očito nije značila ništa.

- Točno je da je odluka donesena iz sigurnosnih razloga, mjesto na kojem se stajalište nalazi je potpuno neprimjereno, radi se o raskrižju. Nema oznaka, nema sigurnog mjesta za čekanje i iskrcaj. Upravo sam bio na terenu te smo utvrdili da 300 metara zapadnije od tog stajališta postoji drugo stajalište, a isto tako 600 metara prema istoku sljedeće stajalište. Građani će morati odlučiti koje im je od ta dva stajališta bliže i njime se koristiti. Znamo da je udaljenost od 900 metara značajna, ali dok se ne iznađe neko adekvatno rješenje, autobusi se tu neće zaustavljati  - kazao je Knezović, poštujući dogovor kako ćemo se čuti naknadno.

O cijeloj situaciji obaviješten je i gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, koji je odmah nastojao stupiti u kontakt s direktorom Prometa, a hoće li se i što uspjeti dogovoriti, znat će se uskoro.

Svakako treba napomenuti da je Promet prije nešto manje od četiri godine donio sličnu odluku i nekoliko dana autobusi se nisu zaustavljali na navedenom mjestu, građani i Grad su se bunili, Grad je označio autobusno stajalište što su iz Prometa tražili te je zaustavljanje autobusa nastavljeno.
Promet sad ponovo donosi istu odluku, no zanimljivo je kako nadležni u tom poduzeću nisu našli za shodno o tome službeno obavijestiti Grad Kaštela.

Inače, zbog sigurnosnih problema Grad je prije nekoliko godina odlučio urediti taj prostor i izgraditi adekvatno stajalište te se krenulo u dogovaranje s vlasnicima zemljišta u blizini, koje se u tu svrhu treba otkupiti. Sporazum je postignut s pojedincima, no s jednim od vlasnika nekretnine nije postignut sporazum oko kupovine zemljišta te je pred Uredom državne uprave, ispostava Kaštela, pokrenut postupak izvlaštenja, koji je u tijeku.

- Nakon provedenog postupka donijet će se rješenje koje će omogućiti Gradu stupanje u posjed i realizaciju izgradnje ugibališta Baletna škola. Navedeno ugibalište se nalazi u Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za ovu  godinu, a predviđena investicija je 900 tisuća kuna – kazala nam je pročelnica Marija Pelivan.

Dvadesetak kvadrata privatnog zemljišta, spora administracija i administrativni procesi te iznenadna odluka prijevozničke tvrtke, kao i drugi razlozi nastali uglavnom nedostatkom empatije, nemarom i nebrigom, tako su uvjetovali da građani ovih dana rade nekoliko stotina metara više kako bi koristili autobusne linije.
Netko je, u cijeloj ovoj komunikaciji, kazao kako nikome nije loše učinilo malo više hoda... da, posebno po vrelom suncu ili skorim pljuskovima i jakim vjetrovima.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij