hren
 

GODINE PROLAZE TUGA OSTAJE
Datum 13. kolovoza 1995. godine ostao je u sjećanju mnogih kaštelanskih obitelji, kao dan kada je u Domovinskom ratu poginulo najviše hrvatskih vojnika s područja Kaštela i okolice, kao dan velike tuge, ali i ponosa na sinove koji su hrabro stali na branik Domovine.

A tog dana oni su bili upravo na braniku Hrvatske, kako bi spriječili protuudar srpske vojske pod vodstvom Ratka Mladića na područje koje je držala 141. brigada HV-a u okolici Bosanskog Grahova, a u cilju vraćanja područja izgubljenih u operaciji Oluja. Zadatak hrvatskih ratnika bio je zaustaviti srpske snage i konačno slomiti njihovo djelovanje.

Iako mnogi često propituju potrebu borbi hrvatskih snaga na području susjedne države, svakako treba naglasiti da je Hrvatska vojska, kao i tijekom cijelog Domovinskog rata,  i na tom prostoru vodila obrambeni rat, štiteći granice svoje države i upravo oslobođena područja.

Hrvatski vojnici tijekom tri dana vodili su teške borbe, a 13. kolovoza ostat će zabilježen kao dan u kojem je poginulo 20 branitelja, 50 ih je ranjeno, a jedan se vodi kao nestali.
U hrabroj borbi tog su dana poginuli  pripadnici 141. brigade, Denis Jerković, Ivan Burić, Loran Šulentić, Tomislav Grujica, Stipe Marčić-Štef, Denis Baleta, Dragan Kikić, Oleg Ujević, Nenad Božan, Ranko Grbavac, Sead Jasenčić, Slaven Ujević, Ante Merčep i Ante Domazet, a Zoran Karanović umire od zadobivenih ozljeda, pripadnici 6. domobranske pukovnije Ognjen Krešić, Aljoša Ruspić i Igor Koprčina, dok se o sudbini Drage Ilovića ne zna ni do danas te pripadnici 7. gardijske brigade Romano Ribić i Stjepan Križanec.

Kaštela su se tog dana zavila u crno, skoro  svatko od Kaštelana izgubio je nekoga, sina, brata, unuka, susjeda, prijatelja, školskog kolegu, poznanika...na žalost i dani koji su uslijedili zabilježili su svoje žrtve.

Dan tužnog sjećanja obilježava se i danas u Bosanskom Grahovu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom za sve poginule, a među onima koji će se pomoliti za sve njih su i izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata Kaštela te predstavnici gradske vlasti, na čelu s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij